Новини

Денков: Ако няма влошаване на епидемичната обстановка, на 15 септември учениците ще започнат присъствено

  04.09.2021 10:23  
Денков: Ако няма влошаване на епидемичната обстановка, на 15 септември учениците ще започнат присъствено

„Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата”. Това заяви министърът на образованието Николай Денков, предава NOVA.

„Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и се сменят през седмица.  Директорите ще имат свобода да решават”, каза още той.

„Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище”, добави Денков.

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и изолирани, ако се окаже, че са заразени с COVID-19, посочи още министърът на образованието.

„Нашата задача е да държим максимално отворени училища, максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на сериозен риск здравето на учениците и учителите“, посочи Денков.

"Мен не ме притеснява откриването на учебната година, това се прави в дворовете, на открито, може да се осигури дистанция, могат да се осигурят различни часови пояси, така че да не се засичат различни випуски. Проблемът е как след това ще се развият нещата, когато децата влязат в клас - дали ще спазват мерките, каква е ситуацията в града, в който се намира училището. Така че откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено", посочи още Денков.

 


Анкета

Какво очаквате от второто служебно правителство?


Резултати
Видео
Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит
 31.08.2021 20:30      
Видео
Huawei патентова смартфон с извит екран и странични тъч контроли
 24.08.2021 20:22