Анализи

Далаверата Буджака и кои са тарикатите

  13.08.2021 14:14  
Далаверата Буджака и кои са тарикатите

На 2 км на юг от Созопол на брега на морето се намира местността Буджака. През1970 г. е обявена за защитена територия, на която строителството е забранено. След 1989 г. част от местността е реституирана и върната на старите собственици. Но поради факта, че на тази земя нищо не може да се прави  имотите имат много ниска цена. Вървели са по 20-30 лв. на квадрат. Сега са по 200 евро. И тогава през юли 2001 г. на края на мандата на правителсвото на Иван Костов се  появяват тарикатите. Те освен в кабинета на СДС имат връзки и в Парламента, където си имат  влиятелен лобист и поддръжник.
Това е председателят на Икономическата комисия и шеф на кръга "Агнешките главички" - разградският депутат Никола Николов. Кръгът е кръстен така, защото хората от него се събирали да ядат любимите си  печени агнешки главички. И на тези мазни срещи замисляли далаверите си. Това
е малко след големия им удар приватизацията през РМД  и компенсаторки /работническо мениджърски дружества/ на "Каолин"-  единствената фирма в Югоизточна  Европа за добив на тази суровина. Собсвеник вече  е личното протеже на Николов - Иво Прокопиев, притежател на вестник "Капитал".
Групата се е сдобила и с Винпром Дамяница, където са сложили съдружника на Прокопиев - Филип Харманджиев. И какво правят тарикатите със Буджака и защитената местност Колокита? Започват да купуват имоти от местните хора, които знаейки, че нищо не може да се строи там ги продават на безценица. Разбира се най -хубавите,  най -отред на върха на носа Германката са придобити от Прокопиев и Харманджиев. Там си взима имот и  журналистът от Капитал Йово Николов. Не остават по назад и тогавашният министър на туризма Валентин Василев, дъщеря му става собсвеник на такова място, че от спалнята може да скочиш в морето. Не остава и назад банкерът Мартин Заимов.
Вицепремиерът Веселин Методиев и той. Синът на строителния министър Евгени Чачев е там със земя. И още доста други близки до тогавашната власт. Историята  на този перфиден бандитизъм завършва в последният ден на правителството на СДС, на 20 юли 2001 г. Министърката на екологията Евдокия Манева издава заповед, с която се разрешава строителството в защитена местност Колокита. И от тогава и до сега бетона се лее на воля. На целия Буджак не остава и един квадратен метър незастроен. Вили, билдинги и хасиенди с размерите на училища превърнаха това кътче от рая в бетонна джунгла. И за това трябва възмездие. За човешката лакомия и ненаситност.


Анкета

Ще подкрепите ли нов проект на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Нова песен на Ку-ку бенд разпали страстите
 09.08.2021 09:31      
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00