Спорт

Срам! Нешка Радева защити Русия за художествената гимнастика

  10.08.2021 10:28  
Срам! Нешка Радева защити Русия за художествената гимнастика

Легендарната българска треньорка Нешка Робева сподели, че настоящите правила в художествената гимнастика разрушават красотата на този спорт.

Тя даде интервю за руското издание „ТАСС“, в което уточни, че според нея Дина Аверина е заслужава много повече златния олимпийски медал от Линой Ашрам.

„Днешната ситуация на олимпийската гимнастическа сцена е най-грозната страна на нашия красив спорт. За съжаление, настоящите правила са такива, че изходът от състезанието зависи най-много от сложността и дори изпуснат уред, както се случи с лентата на Линой Ашрам, на теория може да се компенсира с високата трудност“, сподели Робева.

Според мнението на българския треньор настоящият правилник е напълно неразбираем от феновете и води до скандални ситуации.

„Не може да има спорт, в който след резултатите от състезанията възникват сериозни съмнения. Обсъдих настоящата ситуация с колегите си и стигнахме до извода, че Аверина заслужава олимпийската титла, а не Линой Ашрам. Жалко и обидно е, че се получи така на Олимпиадата“, каза още Нешка Робева.

Тя изрази съжаление, че негативните тенденции в развитието на световната художествена гимнастика продължават да преобладават.

„Надявам се, че главният треньор на руския национален отбор Ирина Винер-Усманова ще успее да прекъсне негативните тенденции в художествената гимнастика, в която момичетата се опитват да печелят точки от трудност, което е в ущърб на художествеността, творчеството и уникалността на спорта. Но засега, както виждаме, не се получава и художествената гимнастика продължава да губи от най-важното – художествения компонент“, каза още Нешка Робева.

„Ирина Винер-Усманова трябва да положи всички усилия, за да върне този спорт на правилния път, да намери оптималния баланс между трудност и красота. Правилата, които важат сега унищожават и не помагат за развитието на художествената гимнастика, те за съжаление са разработени от некомпетентни специалисти“, каза още треньорът създал най-големите български гимнастички.

„Правилата нямат необходимия баланс между трудност и красота, затова има предпоставки за защита на грешките, направени от гимнастичките.“

В текста има твърдение на автора, в който се казва, че българският треньор смята, че Русия днес е „най-силната страна и водеща школа в развитието на този спорт“.

Рускинята Дина Аверина спечели сребро в индивидуалния многобой на Игрите в Токио. Победителка стана Лина Ашрам от Израел, която в съчетанието с лентата допусна грешка. По този начин в индивидуалния многобой на Олимпиади Сборная за първи път остана без злато от 1996 година насам.

Нешка Робева е дала интервюто преди финала при ансамблите, на 7 август, на кореспондент на „ТАСС“. То обаче е публикувано днес в онлайн изданието.


Анкета

Ще подкрепите ли нов проект на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Нова песен на Ку-ку бенд разпали страстите
 09.08.2021 09:31      
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00