Икономика

Родители може да наемат безплатен детегледач, за да се върнат на работа

  05.08.2021 13:21  
Родители може да наемат безплатен детегледач, за да се върнат на работа

Над 7800 семейства са наели детегледач по проект "Родители в заетост", който се реализира от Агенцията по заетостта с финансиране по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и държавния бюджет. От агенцията информират още, че предстои да се подпишат още 1459 споразумения, като така семействата, за които държавата осигурява безплатен детегледач, ще се увеличат на 9260, а изразходваният финансов ресурс по проекта ще достигне 95 млн. лв.

Целта на "Родители в заетост" е да даде възможност на майки и бащи на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в детска градина, да се върнат на работа.

По проекта се осигурява детегледачка до 4 часа дневно и за многодетни семейства с деца до 12 години, които посещават детски ясли и градини или училище.

Проект "Родители в заетост" стартира с бюджет 35 млн. лв., като поради засилен интерес процедурата е удължавана пет пъти с цел осигуряване на допълнителен финансов ресурс. Използвани са всички възможности за насочване на средства по проекта и неговото максимално удължаване в рамките на програмния период.

Общият му бюджет към момента е 98 млн. лв. с включени 4 % разходи за организация и управление на проекта. От тях 75 млн. лв. са осигурени от ОП РЧР, а допълнителни 23 млн. лв. са от държавния бюджет.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00