Новини

ИТН защити трансфера на Петър Илиев в МВР

  05.08.2021 08:36  
ИТН защити трансфера на Петър Илиев в МВР

Водещи фигури от "Има такъв народ" обявиха подкрепата си за номинацията на адвокат Петър Илиев за министър на вътрешните работи във втория проектокабинет на партията на фона на упреците, че е плагиатствал. Илиев се оказва неизменна част от плановете на ИТН за състав на Министерския съвет, след като в първия проектокабинет на партията бе предложен за министър на правосъдието. Появиха се и спекулации, че е обсъждан и като кандидат-премиер, преди да се стигне до номинацията на Пламен Николов.

Заместник-председателят на ИТН Филип Станев заяви, че който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, да излезе и да го каже публично, за да може Илиев да се срещне с него "с усмивка и удоволствие в българския съд".

"Ние сме уверени, че Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", посочи Станев.

Депутатът Станислав Балабанов повтори думите на Тошко Йорданов, че това не е истина и ако някой е засегнат, да излезе с името си и да го заяви публично. За Илиев Балабанов каза: "Достатъчно образован, изключителен юрист, изключителен професионалист, той беше част от най-голямата ни юридическа битка през 2016 г.".

За лансирането му начело на МВР Балабанов заяви, че ИТН са разчели сигналите след номинацията му в първия проектокабинет. "а разлика от други, ние чуваме какво ни казват хората. В крайна сметка МВР е сериозен орган и трябва да бъде воден от сериозен професионалист, който държи на думата си", обясни той.

От ИТН обясниха, че вторият вариант на предложения от ИТН кабинет не е авариен и няма да претърпи нова редакция. По думите им огромна част от предложените министри са част от екипа на ИТН от доста време. Повечето са част от експертните групи на ИТН. Такъв е и предложеният за премиер Пламен Николов.

„До последно ще търсим подкрепа от „Демократична България” и от хората на Мая Манолова", заяви Филип Станев.

Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов посочи, че номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи е станала след разговори с хора от системата. Партията на Слави Трифонов преценила, че било необходимо за вътрешен министър да се предложи човек, който е извън системата и с юридическо образование

"Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни Йорданов.

По думите му Петър Илиев е бил обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап.

Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов./ banker.bg


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45