Новини

МС пита КС може ли министъра на правосъдието да предлага освобождаване на тримата големи

  04.08.2021 12:14  
МС пита КС може ли министъра на правосъдието да предлага освобождаване на тримата големи
  БНТ

Министерският съвет реши да отправи искане до КС за даване на задължително тълкуване на член 130, точка В от Конституцията.

Въпросът е в правомощията на министъра на правосъдието включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт. Това каза на брифинг след заседанието на МС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание, каза Стоилов.

Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но смятаме,че тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти, допълни служебният правосъден министър.

Членовете на МС са подкрепили това искане и то ще бъде внесено в КС. Решението би имало принципно значение. то ще внесе яснота за взаимодействието за правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС.

Стоилов разполага и със самостоятелно правомощие да сезира ВАС по повод отказа на ВСС.

Искането до ВАС, ако бъде разгледано по същество, може вече да отмени отказа на ВСС и тогава да се наложи ВСС отново да разгледа по същество случая.

По думите му Конституцията разполага с необходимите инструменти стига да знаем как да си служим с тях.

Служебният правосъден министър информира още, че на днешното заседание на МС се е приело да бъде изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу Република България.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45