Анализи

Проф. Кантарджиев: Циркулиращите щамове на Ковид-19 не изискват нови ваксини

  03.08.2021 09:18  
Проф. Кантарджиев: Циркулиращите щамове на Ковид-19 не изискват нови ваксини

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини. Но при мутация, имаме договор с "Пфайзер", за промяна на ваксините. Затова съветвам всички хора на да ваксинират. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че се даряват ваксини с критичен срок на годност. За съжаление броят на ваксинираните у нас намаляват през последните седмици в пъти, въпреки че има достатъчно ваксини. Критична би могла да стане ситуацията, ако много хора решат в един момент да се ваксинират, коментира експертът.

Що се отнася до Ковид-болници – да има или не, проф. Кантарджиев посочи да ползваме най-добрия опит на Германия.

В момента много се говори, но нищо не се прави в доболничната помощ. Това, което трябва да се направи, ще ви каже министър Кацаров, аз в момента говоря като граждани. Що се отнася до общинските болници в София – лекарите са подготвени, лекарствата са в наличност, има готовност столичните болници да поемат пациенти с Ковид-19.

По неговите думи „Сотровимат“ е  лекарство, което се прилага  само в лечебно заведение за лечение на хора със здравословни проблеми при тежки случаи на заразата още в първите часове на заразата.

Цялото човечество чака хапче срещу Ковид-19, което е във фазата на неговото клинично изследване, но то ще бъде факт в началото на следващата година.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45