Икономика

Нетфликс и Дисни ще снимат у нас

  28.07.2021 17:13  
Нетфликс и Дисни ще снимат у нас

Плаж "Корал" остава в защитена зона "Ропотамо", Карадере към плаж "Шкорпиловци", а Паша дере към Галата. Ще дадем възможност на компании като Нетфликс и Дисни да заснемат сюжетите си на някое от омайните кътчета по Черноморието, които лишихме днес от застрояване.Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на съвместен брифинг с икономическия си колега Кирил Петков. 

По думите му естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а наследство, което може и трябва да се опази за идните поколения. В отговор на журналистически въпрос по какъв начин ще се избегне възможността следващите управляващи да отменят взетото от МС решение, Личев единствено изрази надежда "никой да не посмее да им посегне." Гаранции обаче няма, тъй като Законът за биологичното разнообразие позволява всички защитени зони да бъдат закрити. Асен Личев заяви още, че се очаква на следващото заседание на МС да се разгледа актуализацията на 44 защитени зони. 

Според икономическият министър решението на МС е голяма победа и за българската икономика, тъй като ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на Черноморието. 

"Този тип туризъм е в пъти по доходоносен от масовия, на който сме се нагледали до момента. Така че когато говорим за екология и икономика, ние говорим за двете страни на една монета.", категоричен бе Петков, като допълни, че тази битка не е била само тяхна, но и българското население - 70 на сто, от което е пожелало незаконното строителство да бъде преустановено. Другите 30% пък остават с неизяснено мнение, не е имало противници на идеята. 

"От икономическа гледна точка имаме много примери - един турист, които идва да разгледа природата, никога не остава само за един уикенд.

Парите, които харчи, са между 10 и 17 пъти повече, отколкото тези от пиянския туризъм в някои от курортите ни.", смята той

Ресорният министър на икономиката за пореден път коментира и възможността да остане на остане в редиците на управляващите. 

"Мандатът ще бъде връчен на "Има такъв народ", не съм получавал други предложения след разговорите си с тях. Прочетох за изказванията на "Демократична България" в медиите", поясни той. Припомняме, че по-рано днес лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че "има хора в служебното правителство, които биха били добри варианти и за новия кабинет" Той даде пример с Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков.

Във връзка с предложения кабинет от ИТН и липсата на Министерство на околната среда и водите в него, Асен Личев обобщи, че "никой не желае да намери независим ресорен министър, защото във ведомството са концентрирани много ресурси". 


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45      
Видео
Роботи ще помагат на хората да се обличат
 24.07.2021 19:24