Новини

Първи внесени законопроекти в НС: За пенсиите, за личната помощ, НСО и за Комисия по ревизия

  21.07.2021 15:07  
Първи внесени законопроекти в НС: За пенсиите, за личната помощ, НСО и за Комисия по ревизия

Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт. Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лева.

Предлаганото от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец.

Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 та година, това означава, че 75 на сто от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии.

Предлага се още помощ от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева . Средствата вече получиха тези, които са с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева, колкото е линията на бедност.

Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало допълнителни 88 милиона лева .

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните.

Увеличава се заплащането на личните асистенти. А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!" искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.
Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31