Свят

Австралия със скок на заразени с коронавирус

  03.07.2021 21:07  
Австралия със скок на заразени с коронавирус

Австралийският щат Нов Южен Уелс регистрира най-големия си дневен ръст на заразени с COVID-19 тази година, предаде "Ройтерс". Сидни, столицата на щата, дом на една пета от 25-милионното население на Австралия, е пострадал най-силно от силно заразния "Делта" вариант на вируса в страната през последните две седмици.

Премиерът на щата Гладис Береджиклян съобщи за 35 нови случая, 29 от които са свързани с предишни случаи. 31 случая бяха регистрирани ден по-рано, като общите при сегашното огнище достигнаха над 250 заразени. "Докато броят на случаите нараства, виждаме по-голям дял от тези в изолация, което искаме да видим", каза Береджиклян на пресконференция. Не сме виждали огромен скок в случаите, но знаем, че следващите няколко дни са критични."

Сидни е в двуседмична блокада. Береджиклян каза, че все още е рано да се вземе решение дали да се удължи мярката. "Здравните експерти ежедневно дават съвети, каза тя. Предполагам, че през следващата седмица ще бъдем в състояние да кажем."

На други места в петък вечерта бяха вдигнати блокадите в Западна Австралия, Северната територия и някои райони на щата Куинсланд. Премиерът на Куинсланд Анастасия Палашчук потвърди, че блокирането в Бризбейн ще бъде отменено по-късно в събота, тъй като тя съобщи за пет нови случая на COVID-19 в щата.

Заключванията, бързото проследяване на контактите и строгите правила за социално дистанциране помогнаха на Австралия да потисне предишни огнища, но бързо разпространяващият се щам разтревожи властите на фона на бавна национална ваксинация.

Австралия е регистрирала от началото на пандемията общо малко над 30 000 заразени и 910 починали при население от около 25 млн. души.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09