Новини

За първи път лаборатория в България предлага PCR тест от слюнка

  30.06.2021 11:11  
За първи път лаборатория в България предлага PCR тест от слюнка

Лаборатория „Геника“ вече предлага COVID-19 PCR тест от слюнка. Лабораторията е първата и единствената в България, която предоставя това неинвазивно, напълно безопасно и с нулев дискомфорт за пациента изследване. Тестът е с изключително висока чувствителност и точност и резултатите от него се признават както за диагностика, така и за пътуване, съобщиха от компанията.  

В няколко научни доклада, публикувани в авторитетни медицински издания като сп. Nature, New England Journal of Medicine и др, както и в американската National Library of Medicine, се подчертава, че слюнката е по-чувствителна от назофарингеалните и назалните проби с тампон за диагностика на асимптоматична и лека инфекция с COVID-19. Слюнката е чувствителна поне толкова, колкото и пробата от назофарингеален секрет при тежка инфекция с COVID-19, се казва още в резултатите от проучванията.

За взимането на пробата от слюнка за COVID-19 PCR тест не се налага асиститиране от високоспециализиран медицински персонал. За целта на пациента се предоставя контейнер, в който трябва да плюе до набирането на достатъчно биологичен материал за изследване. Резултат от теста е готов в рамките на 6 часа. Цената на изследването е 117 лв., като към всяка проба си начислява такса „екарисаж“ на стойност 3 лв.

В заключенията на едно от изследванията, публикувано в списанията Nature, The Lancet Respiratory Medicine и др, както и от американската National Library of Medicine се казва, че „слюнката е по-чувствителна за откриване на SARS-CoV-2 в сравнение с назофарингеалния секрет, взет с тампон“.  

Авторите на изследването са представители на научните среди в Сингапур, които под егидата на сингапурските здравни власти са провели изследване сред 5400 работници-мигранти. Целта на проучването е била да се установи чувствителността на слюнката в сравнение с назофарингеалния и назалния секрет. Затова учените първо са направили стандартен PCR тест с назофаренгиален секрет на пациенти с проявени симптоми на остра респираторна инфекция, както и на новодиагностицирани заразени. На всички участници в изследването е направен и втори PCR тест със слюнка. Оказало се, че процентът на позитивните резултати от теста със слюнка е по-висок в сравнение с назофарингеалния секрет (съответно 62% и 45%).  

Научен екип от Yale School of Medicine, New Haven, също прави проучване за точността и ефективността на PCR теста със слюнка в сравнение с PCR теста с назофарингеален секрет. Резултатите от него са публикувани в New England Journal of Medicine. „Използвайки праймерни секвенирания от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) открихме повече копия на РНК на SARS-CoV-2 в образците от слюнката, отколкото в пробите от назофарингеален секрет. В допълнение, по-висок процент проби от слюнка бяха положителни до 10 дни след диагнозата Covid-19 в сравнение с пробите от назофарингеален тампон. 1 до 5 дни след диагнозата 81% (95% CI, 71 до 96) от пробите от слюнката са положителни в сравнение със 71% (95% CI, 67 до 94) от пробите с назофарингеален тампон. Тези открития показват, че пробите от слюнка и пробите от назофарингеален тампон имат поне подобна чувствителност при откриване на SARS-CoV-2 по време на хоспитализация“, заключават учените от университета в Йейл.

Напомняме, че слюнката фигурира като основен материал за провеждане на COVID-19 PCR тест във всички развити държави, подпомагайки здравната система чрез отпадане на необходимостта от медицински персонал за пробовземане.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Момиче си направи чудотворна маска за коса с... майонеза
 28.06.2021 12:28      
Видео Свят
Иран отказва да даде снимки на ядрените си обекти
 27.06.2021 16:45