Новини

ДАНС започна проверка на сделката за боклука на Варна

  23.06.2021 20:21  
ДАНС започна проверка на сделката за боклука на Варна

ДАНС започна инспекция на сделката за сметопочистването и сметоизвозването във Варна заради предстоящия избор на фирма, която да събира отпадъците, съобщи Нова тв.

"Има проверка, да. В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много, но пак казвам няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо", заяви кметът Иван Портних.

Договорът с предишната компания, който е бил с действие 10 г., е изтекъл на 26 май, но властите в морския град уверяват, че няма проблем с боклука.

Очаква се новият договор да бъде подписан утре, а ако това не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

Портних бе категоричен, че няма опасност градът да затъне в боклуци, тъй като в момента сметта се извозва в депото в село Въглен. Но това не може да продължава до безкрай, тъй като има европейски и законови изисквания за сепариране на отпадъците, допълни той.

Капацитетът на депото във Въглен е достатъчен за още 3 г., обясни кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, на чиято територия е сметището. През този период предстои да бъде изградена и нова клетка.

Управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово Емил Дичев обясни за БТА, че компанията не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, заради неизпълними условия.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15