Свят

Илон Мъск покрива света с интернет от Космоса

  23.06.2021 14:50  
Илон Мъск покрива света с интернет от Космоса

Тази есен космическият интернет на Илон Мъск ще дойде във всеки дом на Земята, предоставяйки до най-отдалечените и недостъпни места на нашата планета съвременна информационна мрежа. Според ръководителя на звеното Starlink на SpaceX Гуин Шотуел още през септември 2021 г. сателитната система ще осигури "непрекъснато глобално покритие" на Земята.

В момента бета тестването на интернетпроекта Starlink е отворено в 11 страни по света и в космоса са разположени около 1 800 сателита. Веднага след като всички сателити достигнат своята оперативна орбита, Starlink ще бъде технически достъпен навсякъде по света, каза Шотуел по време на онлайн технологичната конференция на Macquarie Group. Това ще се случи през септември.

Това обаче не означава, че всеки ще може да използва интернет услугите на Илон Мъск. В допълнение към техническата част има и правна част от проекта, чието решение ще отвори достъп до високоскоростен интернет Starlink за всички жители на Земята.

Преди да започне да излъчва интернет на територията на определена държава, SpaceX трябва да получи разрешение от националния регулатор за предоставяне на телекомуникационни услуги. В някои страни такова разрешение ще бъде по-трудно да се получи, отколкото да се изведат в орбита група спътници, които предоставят техническите възможности за доставяне на Интернет до най-отдалечените части на планетата.

Общо системата Starlink на SpaceX планира да изведе в орбита 12 000 сателита, а програмата се оценява на 10 милиарда долара. За месец май 500 хиляди жители са заявили желание да участват в бета тестването на Starlink. Пълното внедряване на техническите възможности на Starlink ще увеличи скоростта на интернет излъчването до 40 пъти в сравнение със съществуващите скорости на местните интернет доставчици.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Торнадо вилня край Монреал
 22.06.2021 21:39      
Видео
Откриха най-високия хотел в света
 21.06.2021 13:52