Новини

Човекът на Слави в Благоевград – лихвар въртял бизнес с Градус, минал през 5 партии

  23.06.2021 11:43  
Човекът на Слави в Благоевград – лихвар въртял бизнес с Градус, минал през 5 партии

ИТН  е една от партиите, които се заявяват твърдо срещу управлението на ГЕРБ и акумулираха голяма част от протестния вот, на изборите през април. Въпреки тази категорничост, нотка на съмнение се загнездва в избирателите им, когато за частичните местни избори в края на юни в Благоевград, те издигат кандидатурата на адв. Илко Стоянов, чиято политическа кариера преминава през доста партии, през зам.кметско място при кмет на ГЕРБ и много тежки обвързаности с хора и фирми, които и в национален мащаб поставят под съмнение почтенността и чистотата на намерението за промяна.

КОЙ е Илко Стоянов?

„Носителят на промяната“ Стоянов е бивш областен координатор на партия „Глас народен“ на Светльо Витков, но във годините назад е преминал през ръководни длъжности в още четири партии – СДС, ПП „ВОТ Консерватори“, ДРОМ и „Глас народен“. Освен всичко друго Стоянов беше и зам.-кмет на Петрич в продължение на 5 години от ГЕРБ.

Други връзки обаче, представляват по-сериозен проблем в биографията на Стоянов. Публично известно е, че  през годините, той бе  дясна ръка на небезизвестния политик Христо Бисеров. А към днешна дата, Стоянов се ползва  от покровителството на друг свой близък приятел – Велимир Магурев, който е част и от най-тъмната част от историята на политика кандидат-кмет.

Велимир Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти, по които адвокат му беше бившият заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов, после депутат от ИТН и бъдещ кандидат за кмет на областния център Благоевград. Тогава Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с крупен бизнес.

През 2009 г. “БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев и Бончев придоби 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м.

Бизнес въръзките на Магурев го вкарват в съдружие с други спорни фигури като Иван Ангелов- Градуса и Румен Гайтански- Вълка.

/На 27 януари 2009 г. със заповед на съдения за корупция Стефан Юруков златни парцели на морето, за които по-рано са направени скандални заменки, стават собственост на Велимир Иванов Магурев в съсобственост с Димитър Славчов Джупаров. По това време Магурев вече има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество. Втори наказателен процес му е повдигнат от друг съдебен състав в Благоевградския районен съд по същите обвинения на 19 януари 2009 г., по делата адвокат му е именно Илко Стоянов.

При разследване на този случай обаче има интересна, но непряка връзка между историята и придобиването на 94 дка горски имот край резиденция Евксиноград до Варна от бившия зам.-министър на вътрешните работи в кабинета Костов Явор Хайтов на цена 28 лв. за кв. метър.

По това време, Явор Хайтов е и шеф на борда на рафинерията за олио Бисер Олива, собственост на братята Иван и Лука Ангелови от Градус. От регистъра Дакси се вижда, че Ангелови, Велимир Магурев и Боян Ангелов Бончев са съсобственици във фирма Волф – Стара Загора, където са и Бисер Олива, и Градус.

Нещо повече – Велимир Магурев урежда в Разлог имотна сделка, при която той и фирма Волф стават собственици на два парцела – 20,294 дка и 21,427 дка, предназначени за застрояване.

Според  данни от медиите,  Велимир Магурев поддържал близки контакти с Иван Ангелов, собственик на фирма „Градус” и със сина му Ангел от години.

Преди години триото спретнало супер далавера. Ангелов решил да купи на ниска цена тонове зърно, което били предвидено за изхранване на пилетата му.

Малко след това е извършена проверка от санитарния държавен контрол, която показала, че зърното е с много лошо качество и не става за храна на животни. По предписание на контролните органи житото трябвало да бъде унищожено, което водило след себе си до големи финансови загуби за Ангелов.

Със съдействието на Магурев некачественото зърно било продадено по документи зад граница, а всъщност останало за вътрешния пазар. За капак тарикатите изтеглили и ДДС-то, с което ощетили държавата и увеличили печалбите си до няколко милиона лева./

Интересен факт е, че докато Стоянов е зам.кмет в Петрич Магурев получава няколко големи обществени поръчки в общината. „БГ ЛЕНД КО” ООД  санира сградите на Районното управление на полицията и РС „Противопожарна безопасност и защита на населението” в гр. Петрич. Стойността на проекта е 849 518,34 без ДДС. След това, чрез  обединението “БГ – КО – ПЕТРИЧ” Дружество по ЗЗД печели още 3 652 146.00 лв. за изграждането на новия градски парк в града. 

Чрез свои фирми и обединения от такива, Магурев успява да усвои милиони от обществени поръчки и в община Благоевград, по време на управлението на друг негов близък приятел Атанас Камбитов, като в същото време адвокатът му Илко Стоянов е общински съветник в  ОбС-Благоевград.

Магурев участва активно и в изпълнението на поръчки по Програмата за енергийна ефективност, както чрез “Бг ленд ко” ООД, така и чрез няколко обединения.

Обединение „Кобека“ ДЗЗД, в което Магурев участва печели и поръчката за „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – I- ви етап“, срещу 19 098 738.28 лв.

Скритото частие на Стоянов в бизнеса и обществените поръчки

В публичните регистри откриваме дружеството „КАРАГАНА АРБОРЕСЦЕНЗ ЕООД„ (Документ 1), което до март 2015 година е собственост на Людмила Стоянова- съпруга на адв. Стоянов. Адресът на фирмата е Благоевград, ул. „Братя Иванови“ 1, където и към днешна дата се намира кантората на Адвокатското дружество на Стоянов.

Фирмата на съпругата на Стоянов в съдружие със свързаната с ГЕРБ „Хидрострой“ АД  създава КОНСОРЦИУМ „ЮДП – ГОРСКИ ПЪТИЩА“, който от 2012 започва да акумулира огромни средства от Рамково споразумение с ЮГОЗАПАДНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ТПП . Общата сума надхвърля 40 млн. лв.  и това  видимо в публичните регистри. (Документ 2 ; Документ 3)

Нещо повече, адресът на управление на Консорциума също е в Благоевград и съвпада с адреса на кантората на Стоянов.

През март 2015 година, когато Стоянов вече води преговори с Димитър Бръчков, който по-късно същата година става кмет на Петрич от ГЕРБ, за да влезе в екипа му като зам. Кмет, адвокатът прехвърля фирмата на съпругата си, на лицето Неделчо Недялков от Варна. Причината е, че ако влезе като зам.кмет в община Петрич, както и става няколко месеца по-късно, той ще декларира имучещството си и участието във фирми, както за себе си, така и за съпругата. Така на практика, Стоянов се освобождава и поне за момента се спасява от компроментиране по тази линия.

Фирмата,  макар и преминала в дуги ръце, запазва адреса на управление в Благоевград, в кантората на Стоянов, което навежда сериозни съмнения за фиктивността на сделката, защото Недялков живее във Варна.

Подробен анализ на всички поръчки от това Рамково споразумение показват, че голяма част от тези 40 млн. лв. са усвоени не от фирмата свързана със Стоянов, а от  фирми и обединения свързани с близкия му приятел Велимир Магурев.

На практика, фирмата управлявана до 2015 година от Людмила Стоянова няма и практическа възможност да изпълни дейностите, заложени в поръчките, защото няма работници и необходимата строителна техника, което обаче на пречи, част от печалбата да бъде разпределяна на нея.

Причината за участието на Стоянов, макар и индиректно, чрез съпругата му в тази схема,  предполагаемо е свързана с усвояването на едни средтсва. Стоянов разбира се, ще връща „услугата“ на Магурев в момента, в който става зам. Кмет на Петрич и приятелят му започва да печели обществени поръчки там.

(Документ 4 ; Документ 5 ; Документ 6)

В протокол, определящ Магурев за изпълнител на поръчката за пазара в град Петрич, като член на комисията, която го избира фигурира името на Анита Коцелова, тогава младши експерт към общината, а към днешна дата 5-та в листата на ИТН за кандидат-народен представител от 1-МИР, където водач е Илко Стоянов.

В Благоевград хората се питат, дали прокламирането на промяната и новото, което Илко Стоянов обещава, не е всъщност едно добре познато и порочно управление, което благоевграчани изгониха през 2019 година, в лицето на Ат. Камбитов, който имаше идентични обвързаности и то със същия човек – Велимир Магурев.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09