Новини

Стефан Янев: Несериозно е да се занимаваме кой ще бъде изчегъртван и репресиран

  22.06.2021 16:45  
Стефан Янев: Несериозно е да се занимаваме кой ще бъде изчегъртван и репресиран

Ситуацията с водния цикъл в Лом не само е патова, но може да се характеризира като омагьосан кръг. Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев, който посети Лом, за да направи оглед на пораженията след силната буря миналата седмица.

,,Имало е възможност и проект за изграждане на пречиствателна станция преди години. Преди близо 20 години. Този проект така и не се е случил. В момента, дори и кметът да има пари да прави канализация, той не може, защото няма пречиствателна станция. Получава се така, че град, който е на брега на Дунава и е без пречиствателна станция, всъщност вкарва държавата в наказателна процедура. Въпросите са много. За да се излезе от този омагьосан кръг, е необходимо усилието на всички държавни институции'', допълни той, като увери, че по темата вече се работи.
Премиерът посочи, че казусът е дискутиран и с Националното сдружение на общините в България.

Търсим решение. Не мога да ви кажа, че то ще бъде взето утре, но ангажиментът на държавата го има. Търсим решение, което в случая няма да е само национално, а по-скоро национално решение, което е в съзвучие с редица европейски регламенти по отношение на целия воден цикъл, допълни служебният премиер.

По думите на Стефан Янев пътната настилка в Лом не е ремонтирана сериозно от полагането ѝ през 1938 г.

,,При последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата пътна настилка в тази част, която е по-стръмна и където водата е имала необходимата сила и фокус да направи това. Говорим за различни случаи. В случая тази улица е отговорност на кмета, защото тя е част от градската среда. За пътя, за който стана въпрос, той е част от републиканската пътна мрежа. Различни и министерства, и ведомства имат отговорности, както и Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за която също ще направим опит със своите възможности да окаже съдействие на бедстващите хора и последствията от бедствията по инфраструктурата да бъдат поправени'', обясни служебният премиер.

От своя страна кметът на Лом Георги Гаврилов уточни, че все още се изчислява и размерът на щетите, нанесени от бурята.

,,Да влизаме в чисто предизборна полемика кой, къде и как ще бъде разпитван, преследван и т.н. според мен е несериозно'', добави още той и помоли темата да бъде разисквана след изборите на 11 юли.

По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм и т.н. – мисля, че сме отговорили многократно на тези неща. Служебният кабинет има правомощия по Конституция, знаете с какво се занимаваме. Основните задачи и това, което се опитваме да правим, е да сме близо до хората и да показваме резултатите, посочи служебният министър-председател.

Помолен да коментира размяната на реплики между Бойко Борисов и Бойко Рашков, ген. Янев отговори, че няма време да следи медийната обстановка.

,,Не мога да коментирам детайли и кой какво е казал. Не мисля, че е редно да коментираме преразказани думи'', добави служебният премиер.

По повод разследването на авиокатастрофата с МиГ-29 над Черно море Стефан Янев посочи, че разследването върви в две посоки и при намирането на конкретни факти и данни те ще бъдат оповестени публично.

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Торнадо вилня край Монреал
 22.06.2021 21:39      
Видео
Откриха най-високия хотел в света
 21.06.2021 13:52