Новини

МЗ започва да събира данни за всички, срещнали се с COVID-19 у нас

  21.06.2021 13:13  
МЗ започва да събира данни за всички, срещнали се с COVID-19 у нас

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дава брифинг пред представители на медиите в сградата на здравното ведомство. На пресконференцията се представя проучване на анти-N антитела срещу коронавирус чрез изследване на случайни лабораторни проби в периода от 25 май до 11 юни 2021 г. Изследвани са 2665 проби от цялата страна, предаде  Novini.bg
,,Стартираме процедура, с която да съберем цялата информация в здравната ни система по отношение на хората, които са се срещали с вируса. Ще изградим техническо място при нас, където да се събере информация за всички ваксинирани, всички тествани, лежалите в болницата и така ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните антитела от март м.г. досега'', обясни министър Кацаров.

Данните ще бъдат извлечени от администраторите на специализирания медицински софтуер, който ще бъде разработен специално за целта.

Между две седмици и месец е срокът, който програмистите казаха, че това може да бъде реализирано. Всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения ще предоставят данни. Администраторът на данните могат да извлекат информацията от всички, които са купи медицинския софтуер. Ще пуснем обществена поръчка, но цената ще бъде от порядъка на 10 000-15 000 лв. Досега сме платили стотици милиони за битката с COVID. Ще получим изключителна ценна информация, увери Стойчо Кацаров.

Служебният министър отчете пред медиите, че предложението цялото население да бъде изследвано за антитела е добро като замисъл, но има една пречка и тя е, че антителата са до време, т.е. могат напълно да изчезнат, но това няма да означава, че нямаме имунитет или че не сме се срещали с вируса.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31