Новини

Рашков: Подслушването на протестиращи е било денонощно и е платено извънредно

  20.06.2021 11:34  
Рашков: Подслушването на протестиращи е било денонощно и е платено извънредно

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви пред БНР, че подслушването в периодите на ротеситет срещу правителството миналото лято - на политици и на обикновени граждани, е вървяло почти денонощно. Освен това за разлика от други случаи полагането на извънреден труд от служителите е било платено за разлика от други случаи."Работили са почти денонощно, без почивен ден - толкова много са били наблюдаваните граждани. С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава, друг път не са получавали такова в сравнение с периода на разгара на протестите", коментира той в предаването "Неделя 150".

За това, че е имало подслушване, съобщи неотдавна самият Рашков. Обяви, че инициативата за това е на прокуратурата, която е сметнала ,че упражняващите конституционното си право да протестират като се позовават на законов текст, който се отнася за престъпление против републиката. Обяви, че това е станало по нареждане на прокурор, чието име обяви, че ще спести в момента.

Вероятно в съзнанието му има мисъл, че никой няма право да протестира срещу правителството на Борисов.

По повод друга изнесена от него информация в петък вечер - че прокуратурата има данни, които не оповестява, за хора от съдебната система, политици, от изпълнителната власт и кметове, които имат недекларирано имущество в чужбина, той посочи, че прокуратурата нарочно държи тези данни. Според него една от възможните причини е да не си създава неприятности със силните на деня, а другата е, че такива хора са силно уязвими и лесно манипулируеми и "могат да извършват много неща под диктовка". Даде пример, че ако има данни за съдия, то той би решил дело по начин, по който му кажат началниците, за да не се даде гласност на случая му. Висшият съдебен съвет има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор неслучайно, посочи още той. "Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия".

Допълни, че от друга страна това имущество не е било декларирано вероятно защото е придобито чрез корупция. По негови данни тези случаи са около 70-80 като половината вече са проверени, но не се обявява кои са хората.

МВР е политическо лице, не може да се намесва в работата на разследването. Отношенията между министър и служители в деполитизирано ведомство са различни от тези, при които някои са си позволявали да коментират дела, които са в Националната следствена служба, в дома на тогавашния премиер и в присъствието на негов министър - потенциален обвиняем и на прокурор.

Така Рашков отговори на въпроса дали ще даде повече информация по даването на показания в петък, за които няма официална информация. В края на май Бoйĸo Рашков разказа за своя среща cъc зaплaшвaн бизнecмeн, който остана анонимен. Рашков цитира заплаха от Бойко Борисов, която била отправена към бизнесмена: "Имaш жeнa и дeцa, ĸoитo нямa дa paзбepaт дaли нe ядaт твoeтo мeco." Служебният министър нарече това "ужасяващо" и заяви, че ще сезира прокуратурата.

Днес допълни, че далите показания са били поканени и изслушани и че в това няма нищо нередно, а действащите магистрати нямат имунитет за такава процедура. Още веднъж дастъпи тезата си, че всички по случая с позслушването на розговор в дома на бившия премиер Бойко Борисов, включителон и той, трябав да бъдат разпитани.

Каза, че когато "колегите" са чули записа от този разговор са им настръхнали косите и дори са обмисляли да се обадят на премиера тогава.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31