Новини

Столична община премахна павилионите с токовия удар

  20.06.2021 11:13  
Столична община премахна павилионите с токовия удар

Столична община е премахнала всички преместваеми обекти в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и пред нея. През февруари токов удар уби 16-годишно момче. Докато чакал да пресече на светофара на булевард "Иван Гешов", той стъпил върху шахта и бил ударен от високото напрежение. Основната версия за трагедията е неправилно захранване към частен обект и оголен кабел. Вдигането на павилионите е било извършено в петък следобед.

Инцидентът предизвика вълна от възмущение заради липсата на яснота около законността на павилиона, който се захранвал с оголения кабел поставен върху уличната ограда. Но скандалът беше потушен от Столична община, подкрепена от централната власт. Тогава кметът Йорданка Фандъкова и гл. архитект на Столична община Здравко Здравков хвърлиха вината върху главния архитект на район "Триадица" (управляван от "Демократична България") - Иван Шишков, който беше принуден да подаде оставка. Тогавашният шеф на ДНСК арх. Иван Несторов така и не обяви резултатите от продължилите проверки за незаконния кабел убил младежа. В няколко месеца по-късно служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отстрани Несторов и начело на ДНСК назначи арх. Влади Калинов. На 10 юни ДНСК обяви, че разполага с писмо от арх. Здравко Здравков, в което е посочено, че в НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в т. ч. и ремонта на светофарната уредба. Това означава, че проект и разрешение най-вероятно е нямало и за поставянето на шахтата, която обслужва светофарната уредба и която реално имаше ролята на проводник на ток.

Премахването на павилионите едва сега навява на мисълта, че действията на Столична община са в резултат на изнесените от ДНСК данни показващи липсата на изрядна документация дори и за светофарната уредба. Ако тази информация се потвърди това на практика означава, че вината за нелепия инцидент отнел живота на 16-годишното момче, ще падне изцяло върху управата на Столична община.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00