Новини

Слави Трифонов: В следващия парламент ще работим за въвеждането на електронно гласуване

  17.06.2021 18:38  
Слави Трифонов: В следващия парламент ще работим за въвеждането на електронно гласуване

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви пред студенти в Пловдив, че в следващия парламент партията му ще работи за въвеждането на електронно гласуване. Според него така резултатите от изборите ще бъдат по-обективни. На срещата в зала "С.И.Л.А" под тепетата с Трифонов бяга други две основни лица в партията – Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. На събитието бяха допускани само лица с валидни студентски книжки.

Студентът по право Лъчезар Енчев беше първият, отправил въпрос към Трифонов. Той поиска да разбере защо лидерът на партията не се е кандидатирал за депутат на предстоящия вот. Трифонов отговори: „Човек трябва да бъде почтен и искрен. Забележете колко лидери на партии първоначално се кандидатират и след това се отказват, увличат хората и заблуждават хората – сменят вота. Отговорността, която нося, мисля, че не е свързана с това са съм депутат, аз нося тази отговорност от момента, в който сме тръгнали да реализираме този политически проект и мога да я нося и извън парламента, извън него ще бъда по-обективен“.

Трифонов коментира, че след промените в Изборния кодекс очаква, че на предстоящите избори всеки един българин, независимо къде по света се намира, ще има възможност да гласува. Относно машинния вот той заяви: „Така се ограничава купеният вот. Не бива да се страхуваме от новите технологии, ние ще направим всичко възможно вотът на хората, изразен в референдум, да има електронно гласуване, което означава всеки един от нас да може да гласува от телефона си, ние ще направим всичко това да стане възможно в следващия парламент“, каза лидерът на „Има такъв народ“.

Йорданов допълни, че така ще се намали корпоративният вот, но едва ли ще бъде спрян напълно. „Що се отнася до етническия вот и този в гетата, там ще бъдат по-затруднени също. Механизмът за контрол през хартии и хартиени бюлетини е със снимка – кой как е гласувал, ваденето на празна бюлетина и вкарване на пълна. Това с машинния вот няма как да стане. Ако някой снима с телефон машината – гласът му става невалиден“, уточни той.

Йорданов коментира и сагата със закупуването на допълнителни машини. „Подозирам, че договорът между ЦИК и „Сиела“ е за прокуратурата - начинът, по който е бил сключен. Така че смятам, че ще имаме по-честни избори, няма да са най-честните на света, но ще бъдат по-честни от предишните“, заяви Йорданов.

Трифонов коментира и работата на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов: „Това с джипката е демонстрация, която е напълно излишна. Ефектът е да радва мисирките по медиите, които му принадлежат, докато нормалните хора се възмущават и отвращават. Министър-председателят на една държава не трябва да има нищо общо с образа на този министър-председател, който беше през последните 10 г. Министър-председателят трябва да завършил престижен университет, да говори езици, да бъде специалист в определени области и да има необходимия морал“.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31