Новини

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България. Има първи потвърден случай

  17.06.2021 10:59  
Индийският вариант на COVID-19 вече е в България. Има първи потвърден случай
  google

Проба за COVID-19 на пациент от Плевен е класифицирана като индийския вариант на коронавируса, или иначе казано – „Делта“.

За това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Проба от временно пребиваващ в страната пациент изпратена от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен на 21.04.2021 бе секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. Проведеният геномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage), не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифицирана и докладвана като B.1.1). След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта)“, посочват от НЦЗПБ.

Пациентът е от мъж във възрастовата група 20 – 30 години от гр. Плевен.

Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на индийската мутация, добавят от НЦЗПБ.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31