Свят

Гръцките депутати приеха трудовата реформа въпреки протестите

  17.06.2021 10:01  
Гръцките депутати приеха трудовата реформа въпреки протестите

Гръцките депутати приеха реформата на трудовото законодателство, която предизвика стачки и протести на синдикатите, предаде Ройтерс.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което има удобно парламентарно мнозинство, цели да реформира законите, датиращи от времето преди Интернет, когато повечето работещи прекарваха еднакви работни часове в офиси и заводи.

По време на парламентарния дебат Мицотакис отхвърли твърденията на политическата опозиция, че правителството му слага край на 8-часовия работен ден.

Проектът беше приет с гласовете на 158 депутати в 300-местния парламент след дълъг дебат, в който всички опозиционни партии го критикуваха.

Синдикатите нарекоха проектозакона "чудовищен" и настояха правителството да го оттегли. Според профсъюзите той ще отнеме отдавна извоювани права на работещите и ще позволи на компаниите да въвеждат по-дълги работни часове.

Най-спорната част от законодателството предвижда възможност работният ден да продължи до 10 часа дневно при по-малко работни часове в друг ден. Синдикатите се опасяват, че това ще позволи на работодателите да принудят работещите да приемат по-дълго работно време.

"Практически няма вече да има осемчасов работен ден, а извънредното време няма да се заплаща", заяви Фофи Генимата, лидерката на опозиционната ПАСОК.

Законопроектът също така ще даде на служителите право да не откликват на търсене от службата извън работното време и ще въведе "дигитална работна карта" от догодина, която да следи реалния работен ден на служителите. Освен това извънредното работно време се увеличава на 150 часа годишно.

Общественият транспорт в Атина проведе втора стачка за седмицата вчера, протестирайки срещу реформата. Спряха работа и работещите в други сектори.

Около 9000 протестиращи участваха в мирен протест в центъра на Атина преди гласуването.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31