Шоу

Ще опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

  16.06.2021 08:14  
Ще опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил и червено въже в посмъртно изпълнение на проект на артиста Кристо, създаден още в началото на 60-те години на миналия век, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън".

Следващият месец ще започне работата по инсталацията "Триумфалната арка. Опакована" на един от най-популярните монументи в света. Стойността на проекта е 14 милиона евро. Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо.

Инсталацията ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод, които правят първите планове по проекта през 1962 г. в стая под наем близо до монумента.

"Можем да осъществим този проект днес, защото те вече са нарисували всеки визуален и артистичен детайл от него. Това е сто процента проект на Кристо и Жан-Клод. Тяхното желание бе той да се осъществи, дори и след като той си отиде. Ние просто осъществяваме неговата визия", каза племенникът на твореца Владимир Явашев пред "Гардиън".

Той поясни, че Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж как ще изглежда опакованата Триумфална арка, но така и не предложили да направят инсталацията, защото смятали, че няма да получат разрешение, каза още той.

Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните монументи. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31