Свят

Бил Гейтс: Атомната енергия е решение срещу климатичните промени

  14.06.2021 15:17  
Бил Гейтс: Атомната енергия е решение срещу климатичните промени

Трудно е да си представим бъдеще, в което да можем да декарбонизираме енергийната мрежа, ако не използваме повече атомна енергия. Светът е изправен пред поредната историческа глобална криза заради изменението на климата, която заплашва да бъде опустошителна за Земята, ако не действаме сега, за да намалим нейното влияние.

Това обяви милиардерът Бил Гейтс по време на онлайн събитие на американския Институт за ядрена енергия (NEI). Той обясни как се е насочил към инвестиции в атомната индустрия.

„Преди 15 години, заедно с група експерти, исках да проуча технологиите, необходими за решаване на двойната заплаха - от глобална енергийна бедност и изменението на климата. И стана ясно, че основен инструмент срещу тях е усъвършенстваната атомна мощност. Тя е единственият източник на енергия без въглерод, който имаме и който може да доставя електроенергия ден и нощ, през всеки сезон, почти навсякъде на Земята. Ето защо през 2006 г. станах съосновател на компанията TerraPower. И оттогава съм председател и най-големият инвеститор, защото вярвам, че тази работа е от съществено значение за решаване на изменението на климата и за осигуряване на чиста, надеждна и достъпна енергия за всички“, каза Гейтс.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31      
Видео
Навигационна система за обувки
 12.06.2021 20:03