Свят

Сенатор предложи промяна на орбитата на Луната в борбата с климатичните промени

  11.06.2021 20:25  
Сенатор предложи промяна на орбитата на Луната в борбата с климатичните промени

Републиканският конгресмен от Тексас Луи Гомерт е попитал висш служител на правителството на САЩ, дали промяната на орбитата на Луната около Земята или орбитата на Земята около Слънцето  може да бъде решение за спиране изменението на климата.

"Странно, въпросът не беше зададен на никого от НАСА или дори от Пентагона", пише Гардиън. Вместо това отговор бил поискан от висш служител на горската служба по време на изслушването на комисията по природни ресурси във вторник.  

Говорейки с Дженифър Еберлиен, помощник-заместник-шеф на Службата по горите на САЩ, Гомерт попитал дали е възможно да се променят орбитите на Луната или Земята като начин за борба с изменението на климата.

"Разбирам от това, което беше засвидетелствано от Горската служба и Бюрото за управление на земите, че вие много искате да работите по въпроса за изменението на климата", каза Гомерт и добави, че бивш директор на НАСА веднъж му е казал, че орбитите на Луната и Земята наистина се променяли.

"Знаем, че е имало значителна активност на слънчевите изригвания и така ... има ли нещо, което Националната служба по горите или Бюрото могат да направят, за да се промени хода на лунната орбита или околоземната орбита около слънцето?" - заявил Гомерт. "Очевидно това би имало дълбоки последици за нашия климат."

"Е, ако откриете начин, по който вие от Горската служба можете да направите тази промяна, бих искал да знам", добавил Гомерт.

Въпреки че изглеждал напълно сериозен, някои наблюдатели твърдят, че Гомерт се опитвал да изрази убеждението си, че изменението на климата е феномен-следствие на естествени промени в орбитите на небесните тела и затова всякакви други усилия за справяне с тях биха били напразни.

Въпросът на конгресмена идва три години след изслушването пред комисията на Конгреса по наука, космос и технологии, фокусирано върху това как технологията може да бъде използвана за адаптиране към изменението на климата, направено от републиканеца от Алабама Мо Брукс по въпрос за повишаването на морското равнище.

Брукс излага теория, че ерозията от сушата играе важна роля за повишаването на морското равнище, включително тинята от големите реки в света и скалите по бреговата линия на Калифорния, както и падащите в морето Бели скали на Дувър.

"Всеки път, когато имате повече почва или скала или каквото и да е, което се отлага в моретата, това принуждава нивата на моретата да се покачват, защото имате по-малко пространство в тези океани, тъй като дъното се движи нагоре", твърди Брукс.

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10