Новини

Зам.-здравният министър разкри какви злоупотреби са установени в здравната система до момента

  11.06.2021 20:20  
Зам.-здравният министър разкри какви злоупотреби са установени в здравната система до момента

Все още не е приключила проверката в болниците „Пирогов“ и Александровска. Някои от сигналите за злоупотреби дойдоха от журналисти, други от пациенти, трети от НЗОК. Сред нарушенията са фалшивите хоспитализации. Понякога пациентът въобще не знае, че е бил в лечебното заведение, друг път му се пуска амбулаторен лист, без той да е лежал в болница. Това заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Когато съмнителните хоспитализации минат определена бройка се прави проверка. Тези проверки са рутинни, но в процеса на ревизи някои от тях стават по-задълбочени", добави той.

Той призова пациентите да подават сигнали за нередности.

Д-р Златанов коментира, че понякога се обаждат пациенти, които са доволни от лекарите и искат да ги похвалят. "Въз основа на обратната връзка ще подобрим здравната услуга, освен това ще се изгради или надгради доверието между пациент и лекар", обясни той.

"Над 300 000 лева е щетата за НЗОК от злоупотребите с трансплантации", разкри зам.-здравният министър.

Д-р Александър Златанов коментира, че ситуацията в някои болници е критична. Той уточни, че се сменят директорите на болниците, в които са установени злоупотреби.

"Времето за решаването на проблемите е малко. Екипът, който дойде след нас ще надгради започнатото, защото е добро. Трябва да се провери как се разходват средствата за здраве. По-важното е да се намалят и оптимизират разходите, отколкото да се вдигне здравната вноска. Ако вложим повече усилия в ранната диагностика и извънболничната помощ, ще намалим и разходите", смята той.

 


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33