Икономика

БНБ: Сметките на лицата, санкционирани от САЩ, вече са блокирани

  11.06.2021 18:50  
БНБ: Сметките на лицата, санкционирани от САЩ, вече са блокирани

Банките в България, които имат открити сметки и делови взаимоотношения със санкционираните лица по закона „Магнитски”, вече са предприели необходимите ограничителни мерки. Това става ясно от съобщение на Българската народна банка.

„Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC”, пише в съобщението.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, посочват от Централната банка.

През миналата седмица САЩ обяви санкции по закона „Магнитски” срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за значителната им роля в корупцията у нас. По този начин САЩ забрани достъпа до американската финансова система, както на санкционираните лица, така и на фирмите притежавани или управлявани от тях. Това е силен удар за Пеевски, Божков, Желязков и фирмите свързани с тях, тъй като банките по света може да откажат да работят с тях, защото рискуват също да попаднат в черния списък на САЩ. Поради тази причина родното Министерство на финансите също публикува списък на фирми, свързани със санкционираните лица с цел „да предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите”. Разшириха черния списък по закона „Магнитски” с фирми, регистрирани в чужбина

Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура, посочват от БНБ. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа, пише в съобщението.

В допълнение към това БНБ изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките, посочват от централната банка.

Централната банка е подчертала необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание./expert.bg


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10