Новини

Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

  11.06.2021 17:12  
Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това каза в България главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. "Ние имаме задължение на сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим", заяви Кьовеши.

Лаура Кьовеши: Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура.

 Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители.

Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който ще бъде ускорен, а и скоро изпълнен и завършен. Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители, каза още Кьовеши. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност, добави Кьовеши. Ще работим в режим на 22 различни НК и НПК, това е начинание, което досега не е било организирано. Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, каза още Кьовеши.

Ние можем да разследваме измами с евросредства ако щетите са над 10 млн. евро, можем да разследваме измами с ДДС и ако престъпленията са извършени на територията на две или повече държави членки, ако има ОПГ, разследваме пране на пари, в случай, че дела са свързани с престъпленията, които изброих. Нашата власт е да разследваме и изправяме пред националните съдилища тези престъпления, добави Кьовеши.

Получили сме дела от властите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни жалби имаме от частни страни, но не мога да коментирам конкретни разследвания, подчерта Кьовеши.

За спряната процедура за избор на шестимата делегирани прокурори от наша страна, Кьовеши каза, че критериите в процедурата по избор са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство. Критериите се определят и надзирават от Европейската прокуратура. Тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат прокурорски опит в разследване на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Трябва да са опитни в сферата на международното сътрудничество. Тези критерии са правни. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения за прокурори, държавите членки изпратиха своите предложения за прокурори, но Европейската прокуратура е тази, която решава след процедура дали предложените кандидати изпълняват критериите, подчерта Кьовеши.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор.

Видео:

https://www.facebook.com/novinite.bnt/


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10