Спорт

Европейското първенство по футбол стартира днес

  11.06.2021 09:41  
Европейското първенство по футбол стартира днес

Европейското първенство по футбол стартира днес - 11 юни!

16-ото издание на шампионата пребори пандемията от коронавирус, заключените стадиона и песимизма. То ще е по-специално и по-близо до привържениците. Но няма да промени своята основна цел - да достави неподправени емоции на всички, които обичат футбола. 

51 мача, в 11 града, в 11 различни страни - така ще изглежда първенството, което стартира тази вечер с мача Турция - Италия на "Стадио Олимпико" в Рим в 22 часа. 25 минути преди първия съдийски сигнал ще се състои официалната церемония по откриването.

16-тото европейско първенство със сигурност може да бъде определено като най-чаканото. То трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли 2020 г., но пандемията от коронавирус обърка плановете и тук. През март 2020 г. от УЕФА решиха да направят логичното и сложиха спирачка на плановете си на фона на върлуващия вирус. 

За щастие пандемията вече не изглежда толкова страшна, а след натрупания опит през нея от Централата бяха категорични, че няма какво да спре провеждането на най-важния турнир на Стария континент. 

Лондон, Рим, Глазгоу, Севиля, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Санкт Петербург и Баку ще са домакини на мачовете. На трибуните пък ще може да присъстват фенове, които заемат между 20 и 100% от капацитета на стадионите. Най-шумни ще са мачовете в Унгария, където няма ограничение. 

Емблематичният стадион "Уембли" в Лондон пък ще приеме полуфиналите и мача за трофея на 11 юли. 

Два тима дебютират на първенството - Финландия и Северна Македония. Българските национали ще пропуснат отново битката за трофея, тъй като не успяха да се класират. 

Португалия, начело с Кристиано Роналдо, ще защитава трофея, спечелен през 2016 г. 

Фаворитите са ясни - световните шампиони от Русия 2018 Франция, трикратните победители Испания и Германия, както и Италия и Англия. Белгия също не е за подценяване, предупреждават специалистите, като посочват сред възможните шампиони и тимът на Дания.

Кой ще стане европейски шампион? Отговорът след точно 51 мача! Време е за футбол!


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10