Новини

Майор Валентин Терзиев не е оцелял след инцидента с МиГ-29

  10.06.2021 20:57  
Майор Валентин Терзиев не е оцелял след инцидента с МиГ-29

Пилотът на катастрофиралия в Черно море МиГ-29 майор Валентин Терзиев не е оцелял, съобщиха от Министерството на отбраната. Въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и черната му кутия.

При издирвателната операция се установи, че майор Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, уточняват от военното министерство.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, посочват от МО.

Поклон пред паметта му!

Сред намерените останки от падналия край Шабла МиГ-29 има и биологичен материал, предоставен за ДНК експертиза, стана ясно по-рано днес. В операцията по издирването се включиха и морски фирми, както и Институтът по океанология.

Няма нови находки от падналия самолет, съобщи за БНР началникът на отбраната Емил Ефтимов, който уточни, че представители на фирмата, която предостави своя специализирана техника за извършване на подводния оглед в двата контакта, локализирани в района на търсенето, вече е на мястото и работи.

„Извършваме допълнителна координация с групата за разследване на инциденти с летателна техника, за да можем още по-прецизно на базата на анализа на специалистите по възможния маньовър на самолета да прецизираме районите за търсене“.

Не може да се посочи краен срок на търсенето на останките на самолета, тъй като трябва да бъде открита черната кутия, за да стане ясна причината за инцидента.