Свят

Столтенберг: Сътрудничеството Русия - Китай се превръща в ново измерение и сериозно предизвикателство

  06.06.2021 20:11  
Столтенберг: Сътрудничеството Русия - Китай се превръща в ново измерение и сериозно предизвикателство

Сътрудничеството между Русия и Китай става все по-близко и представлява „ново измерение и сериозно предизвикателство“ пред Северноатлантическия алианс, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В интервю за германския „Велт ам Зонтаг“ той споделя, че „в последно време Русия и Китай си сътрудничат все по-тясно както в политическо, така и във военно отношение“.

Москва и Пекин все по-често координират своите действия в международните организации, включително в ООН:

„Освен това двете страни провеждат съвместни учения, полети на бойни самолети на далечни разстояния и морски операции. Те обменят активно помежду си опит в областта на използването на бойни системи и контрол върху интернет“, каза още Столтенберг.

На предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел ще бъде прието решение по програмата за бъдещо развитие „НАТО 2030“, която има за цел да укрепи Алианса и да отговори на промяната на баланса на силите и на новите предизвикателства в областта на политиката за сигурност.

Към последните Столтенберг причисли „превръщането на Китай в самоуверена военна държава, нарастващата агресия от страна на Русия, новите брутални форми на международен тероризъм, увеличаването на кибератаките и разпространението на атомни оръжия“.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31