Еко

Идиотско решение на екоминистъра! Спрял тунела Петрохан

  06.06.2021 09:09  
Идиотско решение на екоминистъра! Спрял тунела Петрохан

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е спрял процедурата за екологична оценка на тунела под прохода Петрохан.

От Министерството на околната среда и водите изтъкват като причина за решението, това, че тунелът и новият път биха преминавали през няколко защитени местности.

Тунелът се предвижда да е част от европейския път Е-79, който свързва Централна Европа, през Румъния и България, с Гърция и Солунското пристанище. Трасето е и част от международен коридор номер 4 и е от особена важност, защото минава само през държави членки на Европейският съюз и заобикаля Сърбия и Северна Македония.

Освен, че тунела ще скъсява пътя Видин – София, той намалява и времето за пътуване на тировете до границата с Гърция.

Именно заради стратегическото значение на коридора, преди години се построи вторият мост над река Дунав -  Видин/Калафат.

Тунелът под Петрохан има огромно значение и за развитието на най-изостаналия район в цяла Европа - българският Северозапад. От десетилетие хората протестират и искат тунела, защото той е надежда за бизнес и туризъм в региона. Той би улеснил достъпа до туристическите дестинации в Западна стара планина и възможностите около термалните извори във Вършец, Белограчишките скали, пещерите Магура и Венец, както и десетки други забележителности./ ekonovini.bg


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Заснеха падането на метеорит в кратера на вулкан
 03.06.2021 13:29      
Видео
Най-икономичният и екологичен самолет в света
 31.05.2021 13:40