Анализи

Стойчо Кацаров да провери всички трансплантации

  05.06.2021 10:44  
Стойчо Кацаров да провери всички трансплантации

Министерството на здравеопазването изнесе информация, че в болница „Лозенец“ висш държавен служител бил „изпреварил“ няколко пациенти и му е извършена чернодробна трансплантация като реципиент. Естествено възниква въпроса дали в Изпълнителната агенция за медицински надзор (ИАМН) има информация и за други нарушения в лечебни заведения, където се извършват трансплантации?

Очакваме министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров да информира обществеността и за други случаи. От медиите не разбрахме кой е отговорен за такова „изпреварване“ – медицинския екип, който извършва трансплантация, ръководството на лечебното заведение и/или всички заедно?

Според справка на сайта на ИАМН, дирекция „Управление и координация на трансплантациите и асистираната репродукция“, трансплантацията на органи са спасили животите на 1921 наши сънародници от 2005 г. досега. Има и подробна статистика какво е осъществено за всяка една година.  

Това, което не можем да разберем – защо от 2010 г. по линията на международното сътрудничество за органни трансплантации до сега, България е получила от „Евротрансплант“ един бъбрек от трупен донор, а на същата организация е предоставила бял дроб за трансплантация – 11 (Лорина Камбурова не успя след година чакане да получи, както и други български пациенти, които чакат, както и други още 20 души чакат в България), бъбреци от трупен донор – 2, черен дроб от трупен донор – 13, сърце за трансплантация – 9?

Очакваме Министерство на здравеопазването да информира обществеността как биха могли да бъдат задоволени потенциалните реципиенти на органи – на бъбрек 926, черен дроб – 41, сърце – 44, бял дроб – 20, панкреас – 9, тънко черво – 1, или общо 1041, като се има предвид общо извършените за 2021 г. досега: чернодробни трансплантации – 6, сърдечни трансплантации – 1, бъбречни трансплантации – 19? Какви промени да очакваме да бъдат извършени в организацията на трансплантацията на органи в България?


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Заснеха падането на метеорит в кратера на вулкан
 03.06.2021 13:29      
Видео
Най-икономичният и екологичен самолет в света
 31.05.2021 13:40