Новини

САЩ санкционираха и 64 фирми

  02.06.2021 22:27  
САЩ санкционираха и 64 фирми

22:01
След санкциите САЩ призовават регулаторите да информират за рисковете

Представителят на Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления Пол Ахърн представи пред медиите в София накратко съобщението на финансовото министерство във Вашингтон, като подчерта, че то е по повод най-голямото в историята еднократно санкциониране за корупция съгласно Глобалния закон "Магнитски".

"Ние сме ангажирани с България в борбата с корупцията, с реформиране на борбата с прането на пари, прозрачността и търсенето на отговорност. Призоваваме всички регулатори да информират за рисковете пред всички, които си имат работа с тези корумпирани служители и техните компании", допълни той.

21:53
Херо Мустафа: Денят е много важен, действията са много важни

"Държим на прозрачността и особено в този случай искаме да има прозрачност към всички", каза днес американският посланик Херо Мустафа на среща с български журналисти след обявяването на санкциите от Държавния департамент и министерството на финансите на САЩ.
"Това е много важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите. Благодарни сме, че в срещата ни прие да се включи Пол Ейхърн. Денят е много важен, днешните действия са много важни.", допълни тя.

20:41
Пеевски ще обжалва наложените му санкции

Бившият депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски заяви, че е информирал адвокатите си в САШ за санкциите, които са му наложени и ще предприема всички законови действия срещу този акт. В писмо, изпратено до медиите, но не и до "Дневник" Пеевски заявява, цитиран от Би Ти Ви, че счита подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на закона "Магнитски".

"Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт", пише Пеевски според информацията в сайта на телевизията.

"Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада", се казва в цитираното от Би Ти Ви и други медии съобщение.

20:36

За Манолова САЩ дават подкрепа, БЗНС иска санкции и за Цацаров
Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България оцени решението на САЩ председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова в своя позиция във Фейсбук. Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова.

Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи, написа тя.

БЗНС настоява под ударите на закона и санкциите да попадне и острието на задкулисния модел бившият главен прокурор Сотир Цацаров, се казва в съобщение до медиите от партията.

БЗНС призовава българските демократи да спазват политическа хигиена и да не сътрудничат с Божков в името на никаква цел. "Божков, който има влияние върху не едно българско правителство, включително и в настоящия Служебен кабинет на Румен Радев, се оказа, че не е репресиран от властта бизнесмен, а престъпник от висок ранг. Този човек взе активно участие в сценария на протеста през лятото на 2020 г. Сценаристите му учредиха негова лична партия и интервенираха поне в още няколко партии и коалиции, с цел да направят институционален пробив в
Народното събрание. С политическия инструмент – юмрука на Радев, те направиха всичко възможно да не се сформира парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство", се казва в позицията на БЗНС.

20:14

САЩ санкционират и децата на Пеевски и Желязков

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) нарича бившия депутат от ДПС Делян Пеевски "олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".

В доклада й се твърди още, че "през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори и се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване".

Според САЩ подставено лице в корупционните дейност на Пеевски е Илко Желязков - заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

"Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите по закона "Магнитски".

Според документа "от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп".

Посочени са и конкретни престъпления:

- "Пеевски и Желязков са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза."
- "В началото на 2018 г. двамата санкционирани ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане."
- "Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков."

Службата за контрол на чуждестранни активи санкционира и шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании. Това са "ИНТ" ЕООД и "ИНТРЪСТ" ЕАД, които са собственост или се контролират от Пеевски. Останалите са "БМ СИСТЕМС" ЕАД, "ИНТ ИНВЕСТ" ЕООД, "ИНТТРАФИК" ЕООД и "РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ" ЕООД, които са собственост или се контролират от "ИНТРЪСТ" ЕАД.

Активите на двамата в САЩ ще бъдат запорирани. Забрана за влизане в САЩ е наложена и на техните близки - непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков - Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

19:44

Какво казват САЩ за Божков

Пребиваващият в Дубай бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков, който е обвиняем за 19 престъпления в България, е наричан от САЩ "български бизнесмен и олигарх", с обяснението, че е "подкупвал официални лица от правителството в няколко случая". Сред тях е настоящ политически лидер заедно с бивш председател на вече разформированата Държавна комисия за хазарта. "Божков е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да му помогне да създаде канал за руски политически лидери за влияние над български правителствени служители", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Божков се счита за "лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа, стоки, или услуги с цел корупция, или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи".

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира общо 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании. "Дневник" потърси за коментар председателят на "Българско лято" Борил Соколов, но той не бе запознат със съобщението за наложените санкции.

Сред санкционираните фирми са три с името "Евробет", "Национална Лотария АД" и още хазартни компании, както и дружество, притежавано от Фондация "Тракия", стопанисваща колекцията от културно-исторически ценности на Божков и частния музей на Божков. Сред санкционираните е и "Професионален баскетболен клуб-ЦСКА-48" АД.

19:38

Христо Иванов: Това е присъда за шкафчетата

Приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България". Така съпредседателят на "Демократична България" определи наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. той говори пред медиите на протеста пред Съдебната палата тази вечер, организиран от организацията "Правосъдие за всеки".

"Пеевски и Божков са участници в грамадна корупционна схема, която трябва да бъде разплетена, а Борисов да изчезне от политическата сцена. Това е присъда за шкафчетата, присъда, пороизнесена от българските граждани, а САЩ се присъединяват към нея" добави той с уточнението, че българското правосъдие трябва да свърши своята работа.

19:30

Реакцията на МВнР: Оставаме в готовност за диалог със САЩ

Министерството на външните работи реагира със съобщение по повод наложените от САЩ санкции срещу български граждани и фирми, в което обявява, че борбата с корупцията е общ приоритет..

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диало", се казва в съобщението. Уверява се, че въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес.

19:21

Би Ти Ви: Борисов разговарял с Херо Мустафа

Бившият премиер Бойко Борисов е разговарял с американския посланик в България Херо Мустафа. Това съобщи в централната си емисия Би Ти Ви, като се позова на свои източници и уточни, че информацията е неофициална, нито че има потвърждение, че тема на разговора са били наложените санкции. Потвърждение за разговора от друг източник засега няма.

Пред Би Ти Ви Александър Манолев и Петър Харалампиев, които са сред санкционираните, макар и при по-лек режим, са заявили, че научават от медията за решението. Те са отказали коментар с аргумента, че още не са се запознали с казуса.

19:12

Едновременно с обявяването на новината за американските санкции срещу Васил Божков беше съобщено, че е подала оставка шефът на кабинета на вътрешния министър Елена Фичерова. Тя беше сред учредителите на паартията на Божков "Българско лято" В прессъобщение оставката й е обяснена с желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

19:11

"Това е безпрецедентно решение и се надявам да има съществен принос за борбата с корупцията и злоупотребите с обществен ресурс в България. Би трябвало данните и фактите, довели до тези санкции, да бъдат предоставени на правоприлагащите органи, ако все още това не е направено", коментира в профила си във фейсбук зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

19:08

Санкционирани са и 64 юридически лица

По закона "Магнитски" са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64
юридически лица. това е съобщила в телефонен разговор с премиера Стефан Янев американският заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Други трима души ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим, е казала Нюланд и е добавила, че мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

19:05

След като оповести имената на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков като санкционирани от закона "Магнитски" заради участието им в корупция, Държавният департамент на САЩ добави имената на още трима българи. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

"В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.

19:02

Партиите се въздържат от коментар

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, чийто бивш депутат е сред засегнатите, засега се въздържа от коментар.

От пресцентъра на ДПС казаха за "Дневник", че няма да коментират. Коментар отказаха и от пресцентъра на ГЕРБ.

От БСП казаха, че първо ще се запознаят с констатациите на доклада.

От пресцентровете на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" казаха, че лидерите ще коментират по-късно на протеста срещу главния прокурор Иван Гешев тази вечер.

18:57

Съобщението за наложените санкции съвпада по време с посещението у нас на висшия представител на американската администрация, специализиран в борбата с финансови престъпления, кибер сигурността и финансирането на тероризма Пол Ахърн.

Той се срещна с президента Румен Радев, който заяви пред госта си, че хората, които заемат важни постове в управлението на страната, включително и магистратите, трябва да бъдат открити и да има прозрачност по отношение на банковите им сметки и имуществото им.

18:45

Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Всички активи и собственост на тримата в САЩ се блокират, забранява се на американски граждани да извършват трансакции с тя и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги.
Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за "сериозна корупция" от администрацията на президента Доналд Тръмп./Дневник

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09