Новини

Сертификат за ваксина ще се отпечатва без е-подпис

  30.05.2021 13:05  
Сертификат за ваксина ще се отпечатва без е-подпис

Изискването за квалифициран електронен подпис, за да се отпечата ваксинационен сертификат от сайта на националната здравно-информационна система ще бъде отменено. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров по БНР.

Той не уточни кога се въвежда новата възможност за ваксинираните българи, но обясни, че необходимите данни за сваляне на сертификат без е-подпис ще са номерът на поставената ваксина, ЕГН и номера на личната карта. Досега, ако нямат електронен подпис, ваксинираните може да получат сертификат от центъра, където им е направена имунизацията или от личния лекар. След одобряването на единен европейски документ старите сертификати ще трябва да се подменят. 

Засега няма риск голям брой ваксини да излязат от срок на годност, увери Кацаров. Освен че изпращаме 50 000 ваксини на Македония по линия на БЧК, вероятно ще дарим ваксини и на други страни от Западните Балкани. Интересът от тях е голям, много турци също пътуват до България за ваксинация, само нашите сънародници нямат интерес, коментира министърът. 

Една от грешките, довели до печалните последици от кризата с COVID-19  е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“.

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, каза още министър Кацаров. 

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, каза още министърът. 

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева: „До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов, уточни д-р Стойчо Кацаров. 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Вулканът Етна отново изригна
 26.05.2021 10:53      
Видео Шоу
Рафи спечели Капките
 25.05.2021 08:29