Новини

Янаки Стоилов: Трябва ни авторитетно правосъдие

  18.05.2021 20:57  
Янаки Стоилов: Трябва ни авторитетно правосъдие

Президентът ме предложи за този пост и БСП даде своето съгласие. Аз съм социалист по убеждение. Тази позиция изисква компетентност и работа за обществения интерес. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Министерството на правосъдието се асоциира със справедливостта. Аз не участвам в правителството като партиен представител, то е конструирано по други начала, има други задачи. Имам дългогодишен политически опит. Това е едно предизвикателство да погледнеш проблемите съвсем отвътре, от позицията на едно доста голямо министерство, и то в още по-сложна обстановка, защото през последните години министърът на правосъдието постоянно беше обезправяван. Това изисква конструктивен подход, за да могат да се постигнат резултати, заяви Стоилов.

Проверките в различни ведомства са една от първите задачи. Служебният премиер обяви, че служебното правителство ще се води от принципите на професионализма, почтеността и прозрачността. Това смятам да бъдат принципите и на Министерството на правосъдието, посочи правосъдният министър.

Приоритет е да се подобри обслужването на гражданите, включително и електронно, да се води диалог с Висшия съдебен съвет и да бъде установено реалното състояние на сектора. Още тази дни ще издам заповеди, за да се направи одит на най-чувствителните дейности, които се отнасят до Агенцията по вписванията, до българското гражданство, да се види какви са обществените поръчки, какви са договорите, отбеляза Янаки Стоилов.

Планът на правителството е много амбициозен. За мен е важно е да се направят много неща, които да дадат резултат за това кратко време. Искаме да установим състоянието в редица сектори и ако можем да оставим нещо и на новия парламент, за да продължи той своята работа, отбеляза служебният министър на правосъдието.
Той коментира и скандала между служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и БТВ. Не е работа на министрите да назначават и уволняват журналисти. Няма свобода, която да е безгранична. Много трудно е да се намерят обективните общи граници, които не засягат човекото достойнство. Не трябва да се подхожда предубедено към този въпрос, заяви служебният министър на правосъдието.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31