Новини

ГЕРБ видя политическа чистка в смените в държавни структури

  14.05.2021 18:47  
ГЕРБ видя политическа чистка в смените в държавни структури

Представители на ГЕРБ окачествиха рокадите в различни държавни структури в първите дни на служебния кабинет, особено днешната смяна на директорите на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП), като политическа чистка, която се прави без ясни мотиви и обслужва олигархични кръгове. На брифинг в централата на партията тези назначения бяха наречени „скандални“.

Бившият финансов министър в правителството „Борисов 3“ Кирил Ананиев прогнозира напрежение в агенциите и рязко спадане на приходите.

„Това означава, че трябва да се тегли нов дълг, че влизаме в дългова спирала, че отиваме към дефицит, който ще бъде много по-висок. Тогава ще трябва да се замислим дали отговаряме на всичките критерии от Маастрихт в контекста на приемането на еврото и редица други важни, изключително важни въпроси за българската държава“.

Ананиев сподели личен опит като министър на финансите в първия служебен кабинет на президента Румен Радев.

„Първата задача, която ми беше поставена, бе незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и „Митници“. Моят отговор беше категоричен - първо ще ме уволните мен, и след това, ако решите, може да ги уволните тях“.

Ананиев изрази разочарование от служебния финансов министър Асен Василев.

„Той стана маша за постигане на целите на други хора“.

Според заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев смяната на ръководни фигури в Агенция „Митници“ и в Приходната агенция е опит за овладяване на държавния апарат. Дончев попита:

„Всички тези нови кадрови попадения чие предложение са? Защото те не са срещнати на тротоара по някое ведомство и някоя агенция “.

Тома Биков от своя страна видя връзка между назначенията и укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„Това, което виждаме ние, е че с тези ходови се цели едно нещо - онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и в управлението на държавата.

Затова много ясно финансовият министър трябва да отговори на въпроса кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП, бил ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години, бил ли е, живял ли е там.

Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков?

Тези скандални назначения са свързани само с едно място. Очевидно има нов коалиционен партньор там“, каза Тома Биков.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Електрически велосипед с автономен пробег до 80 км
 14.05.2021 11:30      
Видео
Загадъчен сигнал от Венера
 12.05.2021 21:32