Икономика

Топлофикация започва ремонти в Дървеница и по ул. Шишман заради старата топлопреносна мрежа

  10.05.2021 14:07  
Топлофикация започва ремонти в Дървеница и по ул. Шишман заради старата топлопреносна мрежа

Отново се налага ремонт в "Дървеница" заради старата, амортизирана мрежа - за последните 5 години в района са регистрирани над 67 аварии и то по време на отоплителния сезон, а не е приятно да се спира често топлоподаването през зимния сезон. Това каза в студиото на "Денят започва" Росен Флоров - директор на ТР "София Изток" в коментар за част от предстоящите летни ремонти на "Топлофикация" заедно с Росен Тирков, ръководител отдел "Контрол и оценка на инвестиционната и ремонтна дейност".

След анализ на авариите и състоянието на топлопреносната мрежа в квартала, предприехме кампания в далечната 2016 г. да извършим проектиране на всички тресета в квартал "Дървеница" и да подменим топлопреносната мрежа. След дългия процес на съгласуване с различните инстанции на проектите и даване на разрешение за строеж, стартирахме миналата година, а тази година планираме да завършим ремонтите там, обясни Флоров. По думите му, жителите на "Дървеница" могат да бъдат спокойни, че в "следващите 25-30 години там няма да има аварийност и прекъсване на топлоснабдяването" и ще се радват на по-качествена и надеждна услуга.

Според Росен Тирков миналогодишният ремонт в столичния квартал е бил първият етап от общо седем проекта, които трябва да се реализират. Районът е трудно проходим и по време на ремонтните работи се въвежда временна организация на движение, което прави невъзможно всичко планирано да се приключи за една година.

Гостите в предаването коментираха и другия голям ремонт в София, който започва днес - цялостната реконструкция на улица "Цар Иван Шишман", която ще остави центъра на столицата без топла вода за 5 месеца и поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата за автомобилно движение.

Казусът с топлоподаването по ул. "Шишман" е същият като този в кв. "Дървеница" - изключително стар топлопровод - над 40 години. Нормално е да сменим топлопровода след основен ремонт на пътната настилка и инфраструктурата, за да не се окаже след няколко години, че трябва да се извършват основни ремонтни дейности на топлопровода и да разрушим изградената от Столична община инфраструктура, обясни Росен Флоров.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Заровен жив за 50 часа: това е най-гледаното ВИДЕО за 2021 г.
 19.12.2021 08:02      
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54