Свят

Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона

  09.05.2021 08:38  
Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона

Френските държавни железници предлагат нова услуга в съседна Испания. От утре се открива редовна линия между Мадрид и Барселона. Услугата е нискотарифна, а влаковете са високоскоростни, информира БНТ.

Разстоянието от 620 километра между Мадрид и Барселона ще се изминава само за два часа и половина. Билетите започват от 9 евро, като за децата от 4 до 14 години са само 5 евро. Подобно на нискотарифните полети, и при нискотарифните влакове цените се увеличават, когато се запази място или има допълнителен багаж.

Услугата е на Националната железопътна компания на Франция - SNCF, която първа се възползва от либерализацията на испанския жп пазар.

Откриването на новата линия съвпада с отпадането на извънредното положение в Испания, което ще даде възможност на хората отново свободно да се движат между отделните региони на страната.

"Слагаме край на три десетилетия много високи цени, заради което високоскоростните пътувания не бяха успешни. Но сега семействата, самоосигуряващите се, представителите на бизнеса ще могат отново да пътуват в свободното си време или по работа, благодарение на ниските цени", каза президентът на жп оператора в Испания Елен Валенсуела.

Първоначално ежедневно ще се изпълняват пет курса между испанската и каталунската столица. За да са на линия в понеделник, първите френски влакове вече потеглиха към Испания.

"Аз съм един от първите пътници. Запазих билет за понеделник - ще пия вермут в Мадрид и ще се върна следобед. За юли и август имам още билети. Не са толкова евтини, около 15 евро, но пак е добре, много добре!", коментира испански пенсионер.

До края на годината френските железници планират да пуснат нискотарифни линии между Мадрид и Валенсия и Аликанте на Средиземноморския бряг, както и до Андалусия до 2022-23-а година. Инвестициите са в размер на 600 милиона евро, въпреки отчетените заради пандемията загуби в самата Франция.


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Мистериозен филм представи новата колекция на моден гигант
 06.05.2021 21:09      
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38