Новини

НС не задължи правителството да преговаря за доставки на Спутник V

  07.05.2021 18:54  
НС не задължи правителството да преговаря за доставки на Спутник V

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на дози от руската ваксина "Спутник V".

След повече от двучасов дебат не се събраха достатъчно гласове.

"За" гласуваха 83 депутати, 69 - "против", а 56 се въздържаха.

От кабинета в оставка досега многократно са заявявали, че България би поръчала и от руската ваксина, но след като тя бъде одобрена за употреба в Европейския съюз. Тази теза се чу и от всички политически сили, с изключение на БСП. Даниел Митов открои тенденция: "В българската политика има едно правилно, което се е утвърдило през годините, че когато Кремъл кихне, БСП се разболява".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова темата да не се политизира:

"Нека не бъдем на тази тема - здравето на нацията и бъдещето на развитието на България, нито русофили, нито русофоби. Нека бъдем българофили. Подкрепете нашето предложение, защото е в интерес на България и в защита на здравето на българския народ".

Антоанета Цонева от "Демократична България" изнесе факти и данни:

"Макар, че Русия има пълен контрол върху производството и разпространението на "Спутник V", към момента тя е ваксинирала 5,28 души на 100. Ваксинацията на самият Путин е обвита в мистерия. Той беше ваксиниран март месец 2021-ва, но няма официална информация това да е със "Спутник"".


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Мистериозен филм представи новата колекция на моден гигант
 06.05.2021 21:09      
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38