Спорт

Лечков: Борисов оказа натиск за оставката на Боби Михайлов

  06.05.2021 09:43  
Лечков: Борисов оказа натиск за оставката на Боби Михайлов
  bTV

Борислав Михайлов е подал оставка като президент на Българския футболен съюз под натиск от страна на министър-председателя Бойко Борисов и за да предотврати изваждането на родните тимове от международни турнири на ФИФА. Това твърди вицепрезидентът на централата Йордан Лечков. 

Михайлов оттегли оставката си преди седмица. Той я подаде през октомври 2019 г., след като Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че прекратяват отношения с Футболния съюз, докато не се промени ръководството му. Самият президент отрече действията му да са свързани с политическата обстановка. От Агенцията по вписванията отказаха да възстановят документално Михайлов на поста, а от ФИФА и УЕФА поискаха обяснения.
 
"Преди година и половина беше неправилно вписан изпълняващият длъжността. Има правила и аз съм да се спазват. Беше неправилно поискана оставка и неправилно подадена под политически натиск. Аз не съм се подписал под протокола. От година и половина не се подписвам. Получават се такива неща, които не са приятни. В интересни времена това беше вмешателство в една независима организация. Под натиск беше подадена оставката. Беше видно - от премиера. Има си ред. За нас гласуват клубовете и това е вмешателство в работата ни. Боби Михайлов подаде оставка, за да не стават страшни неща. Можеше да бъдем извадени от всички състезания. Имаше индикации за подобно нещо", заяви Лечков пред bTV.

След завръщането на Михайлов в БФС беше отменен извънредният конгрес за избор на нов президент. Един от кандидатите за поста беше бившият национал Димитър Бербатов, като той обяви старта на кампанията си 24 часа преди оттеглянето на оставката.

"Чисто стечение на обстоятелствата. Нямаше да бъде редовен този конгрес, дори да беше извънреден. Моля ви, когато казвам нещата, да ги следите, да ги проследявате и ще видите от първия ден какво съм казал. Пожелавам успех на Бербатов, млади хора са, бъдещето е пред тях. Нищо лошо няма да кажа. Само бих попитал: "В коя църква първо се прекръстиха?". При кого ходиха за подкрепа, защото аз знам? И няма нищо лошо. Какъв административен опит имат? Ходили са при различни хора за подкрепа. Нека те го кажат. Когато някой иска нещо, трябва да излезе с програма. През тези 558 дни се изредиха толкова много имена за кандидати. Повечето хора са от бившия Изпълком или от сегашния. Намираме кусур на футбола, а ако погледнете кой седи от едната страна... Упрекнете ме мен в зависимост. Достатъчно неща казах. Нищо не подозирам, аз съм наясно. Днес не е времето. От първия ден казвам, че президентът се казва Борислав Михайлов. Всичко друго са врели-некипели", каза вицепрезидентът на централата.

Лечков заяви, че все пак пропуски в работата на БФС има, а състоянието на националния отбор е лошо, тъй като няма силно първенство и развит детско-юношески футбол.

"Пропуски има. Хората, които пратиха подкрепа към Борислав Михайлов, казаха - всичко е наред, но националният отбор не върви, за което аз отговарях. Нека да бъдем коректни. Футболистите се подготвят в клубовете, а не в националния отбор. Сменихме поне 10 треньора, все известни. Не ми е приятно да уволнявам Петър Хубчев, Красимир Балъков, Христо Стоичков, Лотар Матеус. На треньорите, които са идвали, ние им предоставяме възможност. Къде е тяхната отговорност? Ние нямаме силно вътрешно първенство, нямаме силни футболисти, които да играят в чужбина, да бъдат водещи фигури. Заедно с Краси Балъков имаме такава програма за детско-юношески футбол, съвместно с държавата. Футболът няма как да не бъде отражение на нашето ежедневие. Нямаме силни "Левски", ЦСКА. Трябваше да бъдем по-настоятелни в работата с държавата. Ако тя отказва, това не е сериозно. Общините трябва да са самостоятелни, да има промяна в закона за финансирането на спорта", каза той.

 

Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Ицо Хазарта - Само споко
 04.05.2021 11:38      
Видео
Астронавт отгледа два вида зеленчуци в Космоса
 03.05.2021 21:11