Свят

Русия забрани влизането в страната на висши западни политици

  30.04.2021 22:16  
Русия забрани влизането в страната на висши западни политици

Русия забрани влизането в страната на 8 граждани на държави-членки на Европейския съюз (ЕС). Мярката е в отговор на въведените на 2 март и 22 март т.г. ограничителни мерки от Съвета на съюза спрямо шестима руснаци, пише агенция ТАСС. В списъка влизат:

1. Иварс Аболиньш - председател на Националния съвет за електронни медии на Латвия.

2. Марис Балтиньш - директор на държавния езиков център на Латвия.


3. Жак Мер - член на френската делегация на парламентарната асамблея на Съвета на Европа

4. Йорг Раупах - ръководител на прокуратурата на Берлин.

5. Давид-Мария Сасоли - председател на Европейския парламент.

6. Оса Скот - ръководител на Лабораторията за химическа, биологична, радиационна и ядрена сигурност към Изследователския институт на отбраната на Кралство Швеция.

7. Илмар Томуск - ръководител на езиковия департамент на Естонската република.

8. Вера Юрова - заместник-председател на Европейската комисия за прозрачност и ценност

"ЕС продължава да води политика на нелегитимни едностранни ограничителни мерки по отношение на руски граждани и организации. Само през март 2021 г. шестима руснаци са били подложени на незаконни ограничения от ЕС. Тази практика противоречи на Устава на ООН и основните норми на международното право. Тя е придружена от умишлено разпространена в западните медии антируска истерия. Не се подкрепя с доказателства. Всички наши предложения за разрешаване на всякакви проблеми, възникващи между Русия и ЕС, в режим на пряк професионален диалог, постоянно се игнорират или отхвърлят “, се казва в текста на документа на Министерството на външните работи на Русия.

От ведомството подчертават, че Вашингтон дори не се опитва да скрие своите интереси да превърне европейския континент в арена на геополитически противоречия. "Подобни действия на ЕС не оставят съмнение, че истинската им цел е да ограничат развитието на страната ни на всяка цена. Хвърлено е явно предизвикателство към независимостта на руската външна и вътрешна политика. Това се прави открито и умишлено. И, разбира се, със знанието и насърчението на САЩ, които не крият интереса си да превърнат Европа в арена на остра геополитическа конфронтация “, отбеляза руското външно министерство.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31