Новини

Нинова свиква извънредно заседание на ИБ

  26.04.2021 15:30  
Нинова свиква извънредно заседание на ИБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква на извънредно заседание Изпълнителното бюро на партията, след като стана ясно, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" ще върне мандата за съставяне на кабинет.

Връщаме мандата на секундата, написа във фейсбук шоуменът. И информира, че това ще направи посоченият от ИТН за министър-председател Антоанета Стефанова.

Ръководството на социалистическата партия трябва да реши как да постъпи БСП, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на социалистите. Според конституцията "президентът в срока по предходната алинея (б.р. - 7 дни) възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател."

Националният съвет на БСП реши на заседанието си на 17 април, че ако мандатът стигне до тях, пленумът да се събере отново, за да вземе решение.

Логиката сочи, че третият мандат ще отиде при БСП, а не при някоя от по-малките групи в парламента. Това подсказа и изказването на Радев, че той ще следва волята на избирателя и няма да бъде архитект на политическа коалиция.

При откриването на парламента Румен Радев каза, че е готов със служебно правителство, но събота - на Лазаровден, той заяви, че има очаквания за редовно правителство. "Несериозно е да мислим за служебно правителство, при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет", каза президентът. И призова правителството да работи.

Ако мандатът отиде при БСП, вероятността тя да успее да състави кабинет е малка. Тъй като повечето партии в парламента - ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС вече са обявили, че няма да дадат подкрепа за правителство на социалистите.

Ако и третият проучвателен мандат завърши без успех, с един указ Румен Радев трябва да разпусне парламента, насрочи нови избори и състави служебен кабинет.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Димитър Рачков - Вайръл
 26.04.2021 13:11      
Видео
Георги Симеонов–JJ посвети песен на Земята, мира и любовта
 25.04.2021 21:35