Икономика

КНСБ иска въвеждане на заплата за издръжка

  26.04.2021 13:53  
КНСБ иска въвеждане на заплата за издръжка

В България да се въведе така наречената заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни - това предложи КНСБ на онлайн дискусия, посветена на Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз. Сметките на синдикалистите сочат, че за 2020-а година заплатата за издръжка е 1214 лева, а минималната работна заплата е едва 50 процента от нея. 

Според синдикалистите заплатата за издръжка е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот. Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че става въпрос за механизъм, който "не оставя бедни работещи на пазара на труда, което е изключително важно, също и от политическа гледна точка - да се докаже, да се потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди".

От КНСБ настояват за ежегоден ръст от 17,5% на минималната работна заплата, което ще позволи тя да достигне нивото на заплатата за издръжка през 2025 година.

Ако същевременно средната заплата за страната расте всяка година с 12,5%, след 4 години минималното възнаграждение ще бъде 50% от нея.

Социалният министър в оставка Деница Сачева подчерта, че ролята на минималните заплати става все по важна в условията на икономически спад.

"България счита, че предложението на Европейската комисия за директива на Европейския парламент и на Съвета относно минималните работни заплати в ЕС е една добра основа за преговори".


Анкета

Одобрявате ли кадровите промени на служебния кабинет?


Резултати
Видео
Крокодил нахлу на тренировката на канадски клуб
 29.04.2021 20:45      
Видео
Димитър Рачков - Вайръл
 26.04.2021 13:11