Новини

ГЕРБ изпраща решението за мораториума в Конституционния съд

  22.04.2021 17:50  
ГЕРБ изпраща решението за мораториума в Конституционния съд
  БНТ

„Ще поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд на решението за мораториум и обявяването му за противоконституционно”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание

„Според нас, а и не само - и други парламентарни групи говориха в този смисъл, че вече има решение на Конституционния съд от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми от страна на Народното събрание, които засягат неопределен кръг лица, които спират действието на определени закони и които засягат интереси и на граждани, включително", каза още тя.

„От няколко часа от момента, от който това решение стана публично известно, нашата парламентарна група многократно е сезирана от Националното сдружение на общините, включително такива общини, които не се управляват от ПП ГЕРБ, защото в решението има точка по отношение на назначенията в държавната администрация", допълни Атанасова.

По думите й съгласно Закона за държавния служител и в Народното събрание председателят на парламента едва ли след това решение може да прави назначения на различни експерти, които изпълняват функцията на държавни служители.

"Нашата парламентарна група взе решение, че ще поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд по отношение на взетото от Народното събрание решение и обявяването на противоконституционност на днешния мораториум. Важното е, че този мораториум засяга сфери от обществения и икономическия живот, които не се знае какви последствия ще носят, тъй като има редица примери в тази посока", каза още Десислава Атанасова.

 


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19