Новини

121 депутати ще приемат закони, НС влиза в социалните мрежи

  22.04.2021 16:18  
121 депутати ще приемат закони, НС влиза в социалните мрежи

С поправки в Правилника за дейността на НС депутатите решиха, че в пленарната зала трябва да присъстват 121 законотворци, за да се приеме закон или декларация.

Ако гласувалите по даден закон не са повече от 120, то председателката трябва да направи поименна проверка.
Освен това по решение на парламентарните комисии заседанието им ще се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание и в официалните профили на НС в социалните мрежи.

Парламентът задължи отново с поправки в Правилника главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС да бъдат изслушвани в правната комисия най-малко веднъж на всеки 3 месеца.

Първоначално направеното предложение бе на Атанас Славов и депутати от "Демократична България" и в него бе разписана отчетност само за главния прокурор. Текстът не бе приет от правна комисия, но Тошко Йорданов обяви, че от "Има такъв народ" смятат, че той трябва да бъде приет.

Същото задължение да бъде вменено и на председателите на ВКС и ВАС, и така тримата големи да вървят в комплект, поиска обаче Хамид Хамид от ДПС. "Нека ви припомня едни покани за изслушвания на други големи в съдебната власт. 44-ото НС на няколко пъти викаше председателя на едно от върховните съдилища, но все пристигаха писма, че не може да дойде", припомни Хамид.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19