Новини

Доцентът бунтар от УНСС е уволнен дисциплинарно

  22.04.2021 13:55  
 Доцентът бунтар от УНСС е уволнен дисциплинарно

Доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски, който подаде оставка от ръководните постове в университета на 2 април в знак на протест срещу политическа агитация в кампуса при предизборно посещение на премиера Бойко Борисов, е дисциплинарно уволнен като преподавател на 21 април. Това съобщиха негови студенти и колеги, които са инициирали подписка в негова защита.
Пред Mediapool доц. Осиковски потвърди за уволнението.От УНСС казаха, че на този етап няма да коментират случая. Доцентът е един от най-авторитетните и подготвени преподаватели по журналистика в УНСС, с редица международни специализации.
На 2 април той обяви, че напуска ръководните постове, които заема в университета, заради политическа агитация във висшето учебно заведение. Същия ден в УНСС пристигнаха трима кандидат-депутати от ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов, съпровождан от финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Те присъстваха на тържественото откриване на новия корпус на учебното заведение.
"Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога", написа тогава Осиковски във Фейсбук. Той се възмути, че е допуснато "един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV". "Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ", каза тогава преподавателят.
Впоследствие той е привикан да дава писмени обяснения за внушението, което прави - че на територията на УНСС е извършвана предизборна агитация, каквато не е налице според определението на ЦИК за подобни действия.
В крайна сметка Осиковски е уволнен със заповед на ректора проф. Димитър Димитров по силата на разпоредбата на Кодекса на труда за "злоупотреба с доверието на работодателя" и "злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието". Посочена е и разпоредба от Правилника на УНСС, която задължава преподавателите и служителите на университета "да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него".
Сред причините за индивидуалния протест на доц. Мартин Осиковски на 2 април е и недоволството му от скандала преди време покрай изграждането на новия корпус на УНСС. Тази тема доведе до миникриза в отношенията между държавата и университета. Тя бе коментирана и в един от изтеклите записи с гласа на министър-председателя миналата година. Разпространилите записа твърдяха, Борисов си говори с председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев, чийто глас обаче не се чу нито веднъж.
През 2019 г. УНСС беше уведомил правителството с писмо, че е пред фалит и няма средства да плати за строежа на новия си учебен корпус, започнат през 2016 г. с пари от оперативната програма "Региони в растеж". Финансовото министерство тогава не желаеше да плаща поредните дългове на университета заради съмнения за злоупотреби, но малко след това Борисов в крайна сметка обеща правителството да отпусне 7.5 млн. лв. на УНСС. От записа от 2020 г. стана ясно, че и Борисов е бил наясно с разхищенията и не е бил особено доволен от тогавашния ректор проф. Стати Статев. В записа премиерът разказва, че е обещал парите на ректора, но същевременно му е казал, че ще му прати проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция към финансовото министерство.
"Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това...Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим и хотела", казва Борисов в записа. От аудиото така и не се разбра за чий хотел става дума. В имуществената си декларация през 2018 г. тогавашният ректор Статев е декларирал, че има къща с двор на о-в Тасос./www.mediapool.bg

 


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19