Свят

Германия прие закон, който позволява внезапен локдаун в зони с много заразени

  21.04.2021 21:15  
Германия прие закон, който позволява внезапен локдаун в зони с много заразени

Парламентът на Германия прие днес закон, който позволява внезапното въвеждане на локдаун в зони с високо ниво на разпространение на новия коронавирус, предаде ДПА.

Нормативният акт бе подкрепен от управляващата голяма коалиция начело с канцлерката християндемократ Ангела Меркел.

Вицеканцлерът Олаф Шолц от социалдемократите заяви, че е нужна яснота и последователност и че противоепидемичните мерки трябва да са федерално, а не само на провинциално равнище.

Здравният министър Йенс Шпан определи епидемичната обстановка като "изключително сериозна", тъй като в интензивните отделения на германските болници сега има 5000 пациенти. Две трети от заразяванията стават при частни срещи, отбеляза той.

Амира Мохамед Али от крайнолявата опозиционна партия "Левите" обвини правителството, че се стреми да ограничи основни права.

От либералната Свободна демократическа партия пък предупредиха, че може да сезират Конституционния съд.

Одобреният закон за "аварийна спирачка" позволява внезапното налагане на локдаун там, където общият брой на новозаразените за седемдневен период е повече от 100 на 100 хиляди жители в продължение на три поредни дни.

По време на дебатите в Бундестага полицията се намеси, за да прекрати демонстрация на около 8000 противници на новите ограничения. Според органите на реда участниците не са спазвали правилата за физическа дистанция и не са носели маска.

Протестиращите скандираха "Мир, свобода, долу диктатурата!" и "Ние сме народът!". На един транспарант пишеше: "Не на закона, който обезправява гражданите".

Ограничителните мерки включват нощен полицейски час - най-оспорваната рестрикция, - както и затваряне на повечето магазини и допускане само на един гост в домакинство, като децата под 14 години не се броят. Училищата трябва да прекратят присъственото обучение, ако нивото на новозаразените надмине 165, а на погребенията се допускат до 30 присъстващи.

Много от районите в Германия са с показател над 100, което означава, че ако законопроектът бъде одобрен в този си вид и от горната парламентарна камара, Бундерата - нещо, което може да стане още тази вечер, - в тези части от страната незабавно ще бъде наложен локдаун.

Някои политически лидери и здравни експерти критикуват комбинацията от държавни правила за справяне с епидемията в Германия, като казват, че за хората е трудно да ги разберат и така борбата са вируса се усложнява, отбелязва ДПА.