Новини

УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

  21.04.2021 19:07  
УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

Всяко второ дете в България е станало жертва на някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Това показват данни от последното изследване на УНИЦЕФ.
"Няма как пандемията да не се отразява на хората, които са затворени и живеещи заедно. Тя е обострила домашното насилие, физическото насилие, формите му, свързани с пренебрегване, неглижиране, има ситуации и на кибертормоз", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът "Комуникации за социална промяна" към УНИЦЕФ - България Ивайло Спасов.
Заедно с програмния директор на "Закрила на детето" към УНИЦЕФ - България Дани Колева, двамата коментираха проблема с насилието у нас и начините за неговата превенция.
"Висок е процентът на специалистите, които все още имат търпимост, за съжаление. Специалистите не са достатъчно. Нужно е специализирано обучение, което да им позволи да разпознаят маркерите на насилието", добави Колева.
По думите на Ивайло Спасов, според изследването, което е проведено в период 2019-2020 г., най-чест е психическият тормоз, следва физическият, сексуалният, неглижирането. Той посочи, че насилието се случва и на улицата, в общността, онлайн. А цели 13% са жертви едновременно на трите вида насилие.
"Най-засегнати от физическото насилие са момчетата. Това може би е свързано и със социалните норми. Липсва комуникацията. Трябва да отделим време на децата си, не само да ги оставяме върху устройствата. Ако искаме деца, които растат уверени и самостоятелни, трябва да използваме ненасилствена комуникация. Насилието трябва да бъде изкоренено", каза още Колева.
Според нея най-важно е превенцията да не бъде съвкупност от отделни мерки, а цялостна стратегия, която да постави целите в дългосрочен план, а това тя посочи като работа на всички отговорни министерства.
"Първата стъпка е да извадим темата за насилието от сферата на табуто - много специалисти го определят като проблем на отделното семейство и на отделния ученик. За радост медиите обръщат все повече внимание на това, политиците дори го политизират. Обикновено извършващият насилие е бил жертва на насилие - винаги е вик за помощ", допълни Спасов.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19