Новини

Имунолози: Хората с първа доза на АстраЗенека могат да си поставят и втората

  17.04.2021 10:02  
Имунолози: Хората с първа доза на АстраЗенека могат да си поставят и втората

Хората, които са с първа доза на "АстраЗенека", могат да поставят и втората доза от тази ваксина.  Становището e на двата ключови експертни съвета у нас - по имунология и по хематология. Окончателното решение на здравните власти обаче се чака до дни, информира bTV.

Със становищата си двата експертни съвета у нас - по имунология и по хематология - дават "зелена светлина" за поставянето на вторите дози на хората, които след първата не са проявили сериозни нежелани реакции.

"При хора, които са ваксинирани с първа доза от аденовирусната ваксина и не се проявили тези тежки странични ефекти, които знаем, че са много редки, би трябвало да нямат противопоказания за поставяне на втората доза на тази ваксина", заяви проф. д-р Елисавета Наумова от Експертния съвет по имунология.

Експертните съвети посочват, че интервалът между двете дози трябва да се спази такъв, какъвто е посочен в информацията за продукта - от 4 до 12 седмици. И препоръчват за хората под 60-годишна възраст употребата на ваксината да се ограничи и внимателно да се прецизира от лекарите. Другата седмица предстои Европейската агенция по лекарствата да излезе с по-конкретни препоръки за употребата на ваксината на "АстраЗенека" и на тази на "Янсен".

"Желанието на всички е да има единен подход, за да не се създава объркване и недоверие у хората", каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Към момента няма данни от проучвания, които да доказват безопасност и ефикасност, ако втората доза е с различна ваксина. Такива се провеждат във Великобритания, но вероятно ще приключат през 2022 г.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19      
Видео
Б.Т.Р. с нов сингъл
 13.04.2021 19:34