Свят

Русия ще изгони 10 американски дипломати в отговор на американските санкции

  17.04.2021 08:02  
Русия ще изгони 10 американски дипломати в отговор на американските санкции

Русия заяви, че ще поиска от 10 дипломати на САЩ да напуснат страната и ще предприеме други ответни действия в отговор на серията от нови американски санкции, предаде Асошиейтед прес.

Освен това Москва ще включи осем американски представители в свой списък със санкции и ще вземе мерки да ограничи и спре действия на американски неправителствени организации, намесващи се в руската политика, заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

От съобщение на руското външно министерство става ясно, че забрана за влизане на руска територия се налага на директора на ЦРУ Кристофър Рей, директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд (който е и министър на правосъдието) и министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Другите от руския санкционен списък са директорът на федералната служба за изтърпяване на наказанията Майкъл Карвахал, директорът на Съвета по вътрешна политика Сюзън Райс, бившият съветник на президента по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси.

Сергей Лавров добави, че Кремъл е предложил на посланика на САЩ Джон Съливан да последва примера на руския си колега във Вашингтон и да се върне в родината си за консултации. Русия ще вземе мерки да попречи на посолството на САЩ да наема административно-технически персонал от Русия и трети страни.
 
Русия обявява за персона нон грата и петима полски дипломати, съобщи руското външно министерство, което подчерта, че Москва е отбелязала склонността на Варшава да следва линията на САЩ и е обявила за персона нон грата трима руски дипломати.
 
Тези стъпки последваха обявените тази седмица санкции срещу Русия, наложени от администрацията на Джо Байдън.

САЩ могат да навредят сериозно на руската икономика, а Москва не разполага със средства за аналогичен отговор, макар че потенциално може да навреди по други начини на американски интереси по цял свят.

Лавров отбеляза също, че Русия може да вземе "болезнени мерки" срещу американски бизнес интереси на своя територия, но засега няма да предприеме подобни стъпки.

Руският икономически потенциал и глобални възможности са ограничени в сравнение с тези на някогашния противник на САЩ СССР, но ядреният арсенал и влиянието на страната в много части на света я правят сила, с която Вашингтон трябва да се съобразява. Разбирайки това, Байдън призова за деескалация на напрежението и предложи среща с руския президент Владимир Путин, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Лавров заяви, че предложението за среща на високо равнище се проучва.

Евентуално засилване на американските санкции може да притисне Русия и да подтикне Кремъл към още по-безразсъдни действия, като потенциална ескалация в Украйна.


Анкета

Какво очаквате от служебното правителство?


Резултати
Видео
Нов дрон DJI с уникална камера за $ 1000
 20.04.2021 19:48      
Видео
Дейвид Бекъм с най-мощното Maserati Levante
 15.04.2021 20:19